18 jaar? Word stamceldonor!

Ben jij 18 jaar of ouder? Dan kan jij als stamceldonor een leven redden. Iedereen die in 1999 geboren is heeft in januari een brief van het Ministerie van Volksgezondheid gekregen met een oproep om stamcel- en orgaandonor te worden.

Waarom stamceldonor worden?

Voor patiënten met een vorm van bloedkanker, zoals leukemie, zijn stamcellen van een donor vaak de laatste kans op leven. Jij kan iemand die kans geven door je aan te melden als stamceldonor!

Per jaar krijgen enkele duizenden mensen in Nederland te horen dat ze een vorm van bloedkanker hebben. Een patiënt met leukemie of een andere ernstige bloedziekte kan genezen door middel van een stamceltransplantatie. Maar daar hebben we wel jonge gezonde stamceldonoren voor nodig.

Stamcellen geef je bij leven en kun je tegenwoordig, in de meeste gevallen via het bloed geven. Voor jou betekent dit tijd en wat ongemak maar je kunt er een leven mee redden! Aanmelden kan online, na je aanmelding krijg je een registratiesetje via de post met wattenstaafjes. Daarmee neem je wat wangslijm af, zodat we kunnen bepalen wat voor soort stamcellen jij hebt.

Meld je direct aan of lees meer over stamceldonatie.

alt text image

Hoe werkt het?

Stamceldonor hoe werkt het? Bekijk de video.

alt text image

IJshockeyer Tom

Tom werd 18 jaar in het ziekenhuis, met leukemie.

alt text image

Mick doneert stamcellen

Mick was 18 toen werd hij stamceldonor. Nu een jaar later geeft hij stamcellen aan een patiënt.

alt text image

Bucketlist 2018 - stamceldonor

Tessa en Mirella hebben stamceldonor worden op hun Bucketlist voor 2018! Meld je ook aan.

alt text image

Brief van VWS ontvangen

Tessa en Mirella hebben de brief van VWS ontvangen en melden zich aan als stamceldonor. Meld je ook aan.

alt text image

Registratiesetje ontvangen

Nog even wangslijmvlies afnemen met de wattenstaafjes en dan kan het setje terug op de post. Meld je ook aan.

Nog steeds is het niet mogelijk om voor elke patiënt op tijd een passende stamceldonor te vinden. De kans dat je een donor binnen de familie van de patiënt vindt, is slechts 30%. In Nederland is er een groot tekort aan stamceldonoren. Daarom is jouw aanmelding van levensbelang.

Je kunt stamcellen op twee manieren doneren via het bloed of beenmerg. Welke procedure gekozen wordt, hangt af van de behandelend arts van de patiënt. Als donor kan je een voorkeur doorgeven als je wordt opgeroepen. De donatie is altijd geheel vrijwillig en anoniem.

Als je eenmaal stamceldonor bent, is de kans dat je wordt opgeroepen klein. Als jij een match bent met een patiënt, nemen wij contact met je op. Pas dan volgt - na uitgebreide voorlichting en (medische) keuring - de daadwerkelijke donatie van de stamcellen. Hier gaat enige tijd overheen, de donatie wordt in overleg met jou ingepland.