Gezamelijke campagne Ministerie van Volksgezondheid en Matchis

Gezamelijke campagne Ministerie van Volksgezondheid en Matchis

Per jaar krijgen enkele duizenden mensen in Nederland te horen dat ze een vorm van bloedkanker hebben. Een patiënt met leukemie of een andere vorm van bloedkanker kan genezen door middel van een stamceltransplantatie. In Nederland is er een groot tekort aan stamceldonoren. Het lukt hierdoor niet om voor iedere patiënt de best passende stamceldonor te vinden. Meer donoren, betekent een grotere kans op een match. Meer donoren betekent voor patiënten een grotere kans op leven. Minister Edith Schippers (VWS) start daarom vandaag samen met Stichting Matchis een campagne om stamceldonoren te werven.

Aanmelden is heel eenvoudig, je vult een vragenlijst in en je krijgt een registratiesetje thuisgestuurd met wattenstaafjes. Deze haal je door je wangslijmvlies en stuur je retour. In een laboratorium wordt jouw weefsel bepaald. Pas als dat matcht met een patiënt, volgt een stamcelafname.

Slechts 1 op de 1.000 donoren wordt per jaar opgeroepen om daadwerkelijk stamcellen te geven. In bijna alle gevallen gaat dit door middel van hemaferese uit je bloed. Wil je je direct aanmelden of meer weten? Klik op de knop hieronder!

Word stamceldonor
  • Gezamelijke campagne Ministerie van Volksgezondheid en Matchis

    Minister Schippers van Volksgezondheid wil een einde maken aan het tekort aan stamceldonoren. Daarom is ze een campagne begonnen om donoren te werven

  • Gezamelijke campagne Ministerie van Volksgezondheid en Matchis

    Mariniers staan bekend als bikkels en Edwin is een bikkel. Toch werd hij ziek: acute myeloïde leukemie (AML). Na behandeling met chemotherapie kreeg hij een stamceltransplantatie met stamcellen van een donor van de donorbank. Lees verder

  • Gezamelijke campagne Ministerie van Volksgezondheid en Matchis

    Jamie heeft vorig jaar stamcellen gegeven. Hoe heeft zij dit ervaren?

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen van deze website. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

OK