Matchis headerafbeelding Matchis headerafbeelding

Aanvullende typering voor geregistreerde stamceldonoren

Als centrum voor stamceldonatie is Matchis voortdurend bezig met de controle en analyse van de gegevens van ons donorbestand.

Naast de HLA-typering, is de CMV-status van een donor een van de punten waar naar gekeken wordt bij het maken van een match. Als bij een selectie deze zogenaamde CMV-status van een donor bekend is, kan sneller worden bepaald of die donor het best past bij de patiënt.

Sinds 2018 hebben we de mogelijkheid om via wangslijmvlies de CMV-status van donoren te bepalen. Bij registratie als stamceldonor wordt er een setje met wattenstaafjes toegestuurd, waarmee wangslijmvlies kan worden afgenomen. Hiermee wordt in het laboratorium naast de HLA-typering ook de CMV-status bepaald.

Helaas lukt het niet altijd om de CMV-status goed te kunnen bepalen. Dit kan komen doordat er niet genoeg wangslijmvlies op de wattenstaafjes zit of omdat de tijd tussen afnemen van het wangslijmvlies en aankomst in het laboratorium te lang heeft geduurd. 

Omdat de CMV-status een belangrijk onderdeel is bij de selectie van een donor, sturen we deze week naar enkele duizenden donoren een set toe waarmee nogmaals wangslijmvlies kan worden afgenomen. Hiermee kunnen we de CMV-status toevoegen aan de bestaande registratie en daarmee de kans vergroten een donor te vinden voor een patiënt. 

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vindt u op onze cookie instellingen pagina.

OK