Matchis headerafbeelding Matchis headerafbeelding

Anemone (15) vlogt over stamceltransplantatie

Haar liefde voor het maken van video’s begon toen ze ooit voor Sinterklaas een eigen camera cadeau kreeg. Inmiddels heeft Anemone meer dan 28.000 subscriber's op haar YouTube kanaal. Ze vlogt over een wel heel aangrijpend onderwerp: haar aankomende stamceltransplantatie. 

“Ik heb de zeldzame aandoening? CTLA4 deficiëntie”, begint Anemone haar verhaal. “Het komt erop neer dat de ‘uitknop’ van mijn witte bloedcellen kapot is. Daardoor vechten mijn witte bloedcellen niet alleen tegen virussen, maar ook tegen mijn bloed en klonteren ze samen tot tumoren in mijn organen.”

Anemone heeft de ziekte al sinds haar geboorte, maar pas in november vorig jaar zijn de artsen erachter gekomen wat het is. “Om te kunnen genezen heb ik een stamceltransplantatie nodig”, vertelt Anemone. “Gelukkig kregen we al snel te horen dat er in het wereldwijde bestand van stamceldonoren meerdere matches waren.”

Anomone ziet het vloggen vooral als een mooie manier om iedereen op de hoogte te houden van haar situatie: “Het is altijd al een droom van me om video’s te maken. Ik merk dat mensen het moeilijk vinden om over mijn ziekte te praten, ze weten vaak niet zo goed hoe ze daarover moeten beginnen. Door mijn video’s kan ik iedereen op de hoogte houden en is het ook makkelijker voor mensen om vragen te stellen. Daarnaast vind ik het een fijne manier om alles voor mijzelf een beetje op een rijtje te zetten.”

Toen Anemone de diagnose kreeg, is ze op YouTube gaan zoeken naar verhalen van mensen die hetzelfde meemaakten. “Ik merkte dat er weinig informatie was en al helemaal niet vanuit mensen van mijn eigen leeftijd. Daarom hoop ik dat andere mensen ook iets zullen hebben aan mijn vlogs. Ik wil een zo realistisch mogelijk beeld laten zien en mensen laten inzien hoe belangrijk stamceldonoren zijn.”

Wil jij Anemone volgen? Ga dan hier naar haar YouTube kanaal.

Bekijk hier de meest recente vlog van Anemone

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vindt u op onze cookie instellingen pagina.

OK