Matchis headerafbeelding Matchis headerafbeelding

Campagne voor donoren van Marokkaanse afkomst

Stichting Matchis start vandaag een campagne gericht op de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. Er is in Nederland, maar ook in de wereldwijde stamceldonorbank, een groot tekort aan donoren van Marokkaanse afkomst. 

Bij het vinden van een passende donor speelt afkomst een belangrijke rol. Mensen van dezelfde afkomst hebben een grotere kans op een match. Op dit moment is het aantal geregistreerde stamceldonoren van Marokkaanse afkomst niet groot genoeg om de hoeveelheid ernstig zieke patiënten van Marokkaanse afkomst te kunnen helpen. Met deze campagne wil Matchis het onderwerp stamceldonatie bij mensen uit de Marokkaanse gemeenschap onder de aandacht brengen.

Houssam
De 20-jarige Houssam, zelf van Marokkaanse afkomst, is het gezicht van deze campagne. Houssam kreeg leukemie en een stamceldonor was zijn enige hoop op genezing. Gelukkig werd er voor hem een match gevonden in de stamceldonorbank. Deze donor heeft het leven van Houssam gered. Vanwege het tekort aan stamceldonoren zijn er helaas nog te veel patiënten voor wie geen match gevonden wordt. Daarom roept hij iedereen van Marokkaanse afkomst op om zich te verdiepen in stamceldonatie.

Houssam doet zijn verhaal in een korte video die is opgenomen op een plek waar hij veel herinneringen heeft: het Prinses Maxima Centrum in Utrecht. Drie jaar geleden werd hij daar opgenomen nadat bij hem leukemie ontdekt was. De video wordt ingezet op de social media-kanalen Facebook en Instagram en is ook als advertentie te zien op YouTube. Daarnaast zijn er banners gemaakt die online worden getoond op websites die relevant zijn voor de doelgroep. 

Met de campagne hoopt Stichting Matchis het onderwerp stamceldonatie bij zoveel mogelijk mensen met een Marokkaanse afkomst onder de aandacht te brengen. Als meer mensen uit deze groep zich registreren als stamceldonor, wordt de kans op het vinden van een match groter voor patiënten van Marokkaanse afkomst. 

Bekijk de video van Houssam

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vindt u op onze cookie instellingen pagina.

OK