Matchis headerafbeelding Matchis headerafbeelding

De 100e stamceldonatie van 2019!

Het gaat hard met de stamcelafnames dit jaar! We zitten nog maar op de helft van 2019 en er hebben nu al meer dan 100 donoren stamcellen gedoneerd. Dat is een enorme stijging ten opzichte van de afgelopen jaren. Waren er in 2016 nog 50 matches, in 2017 steeg dit naar 99. In 2018 hebben er in heel het jaar 133 donoren stamcellen gedoneerd.

De toename van het aantal stamceldonaties in Nederland heeft grotendeels te maken met de groei en verjonging van ons donorbestand. Jonge donoren hebben een grotere kans om opgeroepen te worden omdat de genezingskans voor de patiënt toeneemt als de stamcellen van een jonge donor komen.  

De 100e ‘plek’ wordt gedeeld door deze twee helden, die allebei op hetzelfde moment hun stamcellen doneerden.  

Jeffrey 
“De stamceldonatie viel me alles mee. Ik had wel wat gezonde spanning van tevoren maar zodra ik de kamer in het ziekenhuis binnenliep, was ik meteen relaxed. Ik heb heel gezellig met de verpleegkundige gekletst, zij zorgde er direct voor dat ik me helemaal op mijn gemak voelde. De afname zelf ging veel sneller dan verwacht, na drie uurtjes stond ik alweer naast mijn bed. Het was zeker een bijzondere ervaring. Of je nou de eerste, de vijfde, of de honderdste stamceldonor bent, alle donoren zijn ontzettend belangrijk. Ik ben heel blij dat ik dit voor een ander heb kunnen doen!” 

Jeffrey tijdens zijn stamceldonatie Jeffrey tijdens zijn stamceldonatie

Peter 
“Het was een heel bijzonder gevoel om met relatief weinig moeite en inspanning zoiets belangrijks voor een ander te kunnen doen. De verpleegkundige die aan het werk was (zij is op zichzelf al een reden om te doneren vanwege haar humor en professionaliteit) zei tegen me: ‘Je redt hiermee niet alleen een patiënt maar een heel gezin’. Dat had ik mij zo nog niet gerealiseerd. Ik heb me een tijd terug laten registreren omdat het mij vanuit mijn Christelijke overtuiging mooi leek om op deze manier iets voor een ander te kunnen betekenen. De donatie zelf is me 100% meegevallen, ik zou het zo weer doen!”  

Peter tijdens zijn stamceldonatie Peter tijdens zijn stamceldonatie

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vindt u op onze cookie instellingen pagina.

OK