Matchis headerafbeelding Matchis headerafbeelding

De nieuwe Donorwet: voor stamceldonatie verandert er niets!

Per 1 juli 2020 is de nieuwe Donorwet voor orgaan- en weefseldonatie van kracht. De nieuwe wet heeft uitsluitend betrekking op het doneren van organen en weefsels na overlijden. Deze wet verandert niets aan het donorschap van stamceldonatie (en ook niet aan bloeddonatie). Om stamcellen tijdens je leven te donoren, moet je je nog steeds zelf inschrijven bij Stichting Matchis. Zoals op onze website uitvoerig valt te lezen is stamceldonatie iets anders dan orgaan- en weefseldonatie. Stamcellen geef je tijdens je leven aan mensen met bijvoorbeeld leukemie. Voor hen is het ontvangen van stamcellen vaak de laatste kans op genezing. 

De nieuwe Donorwet in het kort

De belangrijkste verandering in de nieuwe Donorwet is dat iedereen uiteindelijk zal worden opgenomen in het centrale Donorregister voor orgaan- en weefseldonatie. Denk hierbij onder andere aan het doneren van nieren, lever, hart, long, huid en bot. Veel mensen in Nederland hebben deze keuze nog niet gemaakt. Zij zullen vanaf 1 september 2020 een brief krijgen om hun keuze bekend te maken. Je kunt kiezen uit: Ja ik word donor, nee ik word geen donor, ik laat de keuze na mijn overlijden over aan mijn nabestaanden, ik laat de keuze na overlijden over aan een specifiek persoon. Als je niet reageert krijg je een tweede brief met dezelfde vraag en keuzes.  Reageer je daar  ook niet op dan kom je in het Donorregister met de keuze “geen bezwaar tegen afstaan van organen en weefsels na overlijden”. Ook hierover ontvang je dan een brief. Veranderen van die keuze kan dan altijd nog. Maar nogmaals, dit heeft uitsluitend betrekking op het donoren van organen en weefsels na overlijden en staat dus geheel los van het worden van of geregistreerd staan als stamceldonor.  
 

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vindt u op onze cookie instellingen pagina.

OK