Matchis headerafbeelding Matchis headerafbeelding

Een terugblik op februari 2023: Ruim 9000 nieuwe stamceldonoren na oproep Thijs Slegers

28 februari 2023

“Ik ben niet meer te helpen, anderen wel”, schrijft de ernstig zieke Thijs Slegers begin deze maand in een aangrijpend bericht op zijn social media kanalen. Hij doet daarbij een dringende oproep: Meld je aan als stamceldonor of bloeddonor. Wat er in de daaropvolgende weken gebeurt, hadden we nooit kunnen voorspellen. 

Thijs Slegers, perschef bij PSV, kreeg in 2020 de diagnose acute leukemie en onderging later ook een stamceltransplantatie. "De medici kunnen niets meer voor me doen”, schreef hij in het bericht: “Na een eerder geslaagde stamceltransplantatie zullen de naweeën me uiteindelijk fataal worden." 

Voetbalwereld in actie

De oproep van Thijs om stamceldonor te worden, wordt in Nederland massaal omarmd. Vanaf dat moment stromen de aanmeldingen van nieuwe stamceldonoren binnen. Ook in de media wordt het onderwerp stamceldonatie uitvoerig behandeld en de voetbalwereld zet zich massaal in om aandacht te vragen voor het belang van stamceldonatie. O.a. tijdens de uitzendingen van Vandaag Inside wordt meerdere keren een dringende oproep gedaan om je aan te melden als stamceldonor. Zondag 5 februari speelt PSV uit bij Feyenoord en zorgen de supporters van Feyenoord voor een hartverwarmende lichtjesactie voor Thijs Slegers.

Jinek

Jinek besteedt op 8 februari aandacht aan stamceldonatie en gaat bij Thijs langs voor een interview. Daarnaast schuift Mirjam Fechter, Donorarts bij Matchis, aan tijdens de uitzending van Jinek om uitleg te geven over hoe het doneren van stamcellen in zijn werk gaat en waarom er zoveel stamceldonoren nodig zijn. 

Willem II

Op 10 februari staat de thuiswedstrijd van Willem II tegen FC Dordrecht in het teken van het belang van stamceldonatie. Dit was een grote wens van Serge Rossmeisl, die vorig jaar overleed aan de gevolgen van leukemie. De spelers van Willem II speelden met het Matchis-logo op hun shirt en er werd gecollecteerd voor Matchis. Na de wedstrijd zijn de shirts geveild om nog meer geld op te halen. 

Wedstrijd PSV - FC Groningen

Op de LED-borden in het Philips Stadion zijn op 11 februari tijdens de wedstrijd PSV - FC Groningen uitsluitend berichten te zien over de werving van bloed- en stamceldonoren. Alle partners en sponsors van PSV hadden hun plek afgestaan om Thijs Slegers te helpen met het verspreiden van zijn boodschap. In de twaalfde minuut van de wedstrijd vond er een hartverwarmend applaus plaats en was er een zee van lichtjes te zien voor Thijs Slegers.

Bloedverwanten voor Thijs

Op 13 februari staat de tv-zender ESPN samen met voetbalclub PSV volledig in het teken van Thijs Slegers en zijn oproep voor meer bloed- en stamceldonoren. Tijdens een drie uur durende aflevering komt het onderwerp stamceldonatie uitvoerig aan bod. Zo vertelt de 26-jarige Marly over haar eigen ervaring als stamceldonor en legt oud-voetballer Frans Paymans uit dat hij dankzij een stamceldonor nog leeft. 

Daarnaast komen verschillende vrienden en bekenden van Thijs Slegers aan het woord en worden er emotionele videoboodschappen getoond. Zo ook Cody Gakpo, die als ambassadeur van Matchis het belang van stamceldonatie vanuit zijn eigen ervaring benadrukt. Tijdens deze uitzending melden nog eens 1000 mensen zich aan als stamceldonor.

Humberto

Maar ook in de periode daarna blijven de registraties binnenkomen en keert het onderwerp stamceldonatie nog regelmatig terug in de media. Afgelopen zaterdag waren moeder Margriet en zoon Poen te gast bij Humberto op Zaterdag. Margriet leeft nog dankzij de stamcellen van een anonieme donor en haar zoon Poen heeft iemand ergens op de wereld een kans op leven gegeven door zijn stamcellen te doneren.  

ADO Den Haag

Aankomende donderdag zullen ook de spelers van ADO Den Haag met Matchis op hun shirt spelen in de wedstrijd tegen PSV om stamceldonatie onder de aandacht te brengen. Daarnaast zullen de shirts na de wedstrijd ook geveild worden.

Nieuwe registraties

Al met al hebben in de maand februari, sinds de eerste oproep van Thijs Slegers, meer dan 9000 mensen zich geregistreerd als stamceldonor. Een ongelooflijk resultaat, waar nog eens bijkomt dat ruim 70% van de nieuwe registraties man is. Het gehele donorbestand bestaat juist voor 70% uit vrouwen, dus er is een groot tekort aan mannelijke donoren. 

Een resultaat met een heel dubbel gevoel, want de aanleiding is uiteraard heel erg verdrietig. Tegelijkertijd is het hartverwarmend om te zien dat zoveel mensen de afgelopen maand in actie zijn gekomen. Al deze nieuwe aanmeldingen zijn ontzettend belangrijk. Elke nieuwe donor zou immers maar net die éne match voor iemand kunnen zijn en het leven van iemand kunnen redden! 

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vindt u op onze cookie instellingen pagina.

OK