Matchis headerafbeelding Matchis headerafbeelding

Finn deelt lievelingsrecept: “Hoe ziek ik ook was, dit gerecht at ik altijd”

Finn is 11 jaar wanneer hij de diagnose MDS (Myelodysplastisch syndroom) krijgt. Finn moet een stamceltransplantatie ondergaan en ontvangt stamcellen van een anonieme donor. Daarvoor is hij deze persoon nog elke dag dankbaar.

Finn deelt graag het recept voor zijn lievelingspasta met alle geregistreerde donoren omdat dit het gerecht is wat hem tijdens de zware periode rondom de stamceltransplantatie op de been hield. Inmiddels gaat het heel goed met Finn en traint hij hard voor zijn ultieme droom: professioneel rugbyer worden. Moeder Yvonne vertelt het verhaal achter het recept.

Yvonne: “Voordat Finn ziek werd, had hij al vaak rugby-trainingen. Omdat ik soms zelf pas laat thuis was en dan nog moest koken, heb ik deze snelle pasta bedacht. Ik noemde het toen rugby voer en uiteindelijk is dit Finn's lievelingseten geworden. Toen Finn zijn stamceltransplantatie kreeg, was hij genoodzaakt het eten van het ziekenhuis te eten. Nou, dat ging hem niet worden! Hij vond het zo smerig.

Omdat wij het als ouders heel belangrijk vonden dat Finn goed bleef eten, kookten wij thuis en brachten dit elke dag naar het ziekenhuis. Toen Finn zich zó ziek voelde dat hij eigenlijk niks meer wilde eten zei hij: ‘Mam, pap, als ik snelle pasta krijg, dan beloof ik dat ik dat wel eet’. En het was waar: hij at het op. Hoe pijn zijn mond en keel ook deden. Finn is zijn donor ontzettend dankbaar en wil daarom graag dit recept delen!”

Recept: Finn's snelle pasta

Ingrediënten:

  • Eén pak pasta (penne)
  • 1 fles biologische tomaten saus
  • 1 ui in ringen gesneden
  • 1 teentje knoflook geraspt
  • ½ theelepeltje gedroogde chili peper
  • Snufje zout
  • 1 bakje met spekjes
  • Handje vol basilicum in stukjes gescheurd
  • Witte wijn azijn
  • ½ theelepel gedroogde oragano
  • 1 schaaltje goede tomaten gehalveerd
  • Olijfolie
  • Parmazaanse kaas


Bereiding:
Doe de tomaten in een schaal en schenk er wat olijf olie en azijn over. Beetje peper en een beetje zout. Even omscheppen en zet even weg zodat het kan intrekken. 

Zet een grote pan water op het vuur met een klein beetje zout en kook de pasta gaar.  Bak intussen de knoflook, ui, peper en de spekjes op laag vuur knapperig. Giet de tomatensaus erbij en doe dan de oregano, basilicum en een scheutje azijn erbij. Even roeren en klaar.Giet de past af en doe de past bij de saus. Serveren met parmazaanse kaas.

Smakelijk eten!

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vindt u op onze cookie instellingen pagina.

OK