Matchis headerafbeelding Matchis headerafbeelding

“Ik weet dat ik vroeg of laat zelf afhankelijk ben van een stamceldonor”

17 jaar is ze op het moment dat Renske te horen krijgt dat ze een ernstige bloedziekte heeft. Nu - zeven jaar later - heeft ze hier nog dagelijks last van. Maar stilzitten is niks voor Renske en daarom opent ze deze week haar eigen webwinkel met biologische producten. 10% van de opbrengst doneert ze aan Matchis. 

Renske: “Ik wilde graag iets nuttigs doen voor de samenleving. Ik ben gek op de natuur, dus het was me al snel duidelijk dat ik daar iets mee moest. Daarnaast wilde ik heel graag iets kunnen betekenen voor Matchis, omdat ik weet hoe belangrijk het is dat er zoveel mogelijk donoren in de databank komen. Zo is uiteindelijk het idee van de webwinkel ontstaan.” 

Ziek
Het moment dat de ziekte bekend werd kan Renske zich nog goed herinneren. “Een half uur nadat ik bloed had laten prikken belde het ziekenhuis al op. ‘Kom maar direct terug’, zeiden ze. Er was een vermoeden dat ik leukemie had.” Het blijkt geen leukemie te zijn, maar Aplastische Anemie. Renske: “Doordat ik te weinig stamcellen heb, maak ik niet genoeg bloedcellen aan. Dit zijn dus de rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes. Deze ziekte is dodelijk als er niks aan wordt gedaan.” 

Een stamceltransplantatie is voor Renske een steeds terugkerend onderwerp. “De artsen vertelden me vanaf het begin al dat een stamceltransplantatie mijn enige kans is om te genezen. Maar zo’n transplantaties brengt ook veel risico’s met zich mee. Er zijn ook andere behandelingen waar de ziekte mee gestabiliseerd kan worden. Dat wilden de artsen eerst proberen. Inmiddels heb ik drie keer een terugval gehad. Telkens wordt er weer gesproken over een stamceltransplantatie, maar toch is er tot nu toe altijd voor een ander alternatief gekozen.” 

(Tekst gaat verder onder foto's)

Goed mis
Net toen Renske vorig jaar een leuke baan en een eigen huisje had, ging het voor de 3e keer mis: “Dit keer ging het goed mis. Ik kreeg te horen dat ik er een andere ziekte bij had gekregen (genaamd PNH) die al mijn weinige bloedcellen die ik had ook nog eens afbrak. Het leek er toen echt op dat een stamceltransplantatie de enige mogelijkheid was, maar ook dit keer werd er op het laatste moment toch voor een andere behandeling gekozen. Sommige mensen met mijn ziekte kiezen al direct voor een transplantatie. Ik wacht er liever mee tot het echt niet anders kan. Je moet constant de risico’s afwegen, dat zijn hele moeilijke beslissingen. Gelukkig begeleiden de artsen mij hier goed in.” 

Op dit moment gaat het redelijk goed met Renske. “Door de bloedtransfusies die ik krijg gaat het best wel goed. Deze week ben ik 25 geworden en dat vond ik een mooi moment om de webwinkel officieel te openen. Ik ben enorm enthousiast om aan de slag te gaan en krijg er veel energie van. De eerste bestellingen zijn al binnen, maar het moet nog wel een beetje op gang komen. Het voelt goed om echt iets te kunnen betekenen. Ik weet dat ik vroeg of laat zelf afhankelijk ben van een stamceldonor en ik hoop dat steeds meer mensen zich als donor zullen registreren.” 

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vindt u op onze cookie instellingen pagina.

OK