Matchis headerafbeelding Matchis headerafbeelding

Inge loopt de Dam tot Damloop in Team Oscar: “Ik zal aan je denken Oscar”

De Dam tot Damloop is al jaren een van de populairste evenementen onder hardlopers. Voor sommige lopers heeft deze loop dit jaar een wel hele speciale betekenis. Ter ere van de in 2018 overleden Oscar Westbroek, loopt Team Oscar dit jaar mee met de Dam tot Damloop om geld op te halen voor Matchis.

Twee jaar geleden liep Oscar zelf nog mee aan de Dam tot Damloop. Oscar leed aan leukemie en in 2017, vlak na zijn laatste chemokuur, liep hij tegen alle verwachtingen in met een grote glimlach op zijn gezicht de volledige 10 mijl uit. Helaas overleed Oscar op 16 maart 2018, kort nadat de leukemie was teruggekeerd.

Eén van de lopers uit Team Oscar is de 23-arige Inge. Inge kent Oscar al haar hele leven. Ze groeide op in het huis naast Oscar en de twee buurkinderen trokken van jongs af aan al veel met elkaar op. “Onze slaapkamers grensden aan elkaar. Als we elkaar wilden spreken dan deden we allebei ons raam open en trokken we aan de takken van de grote boom die precies tussen onze ramen in stond”, vertelt Inge met een glimlach. “Als ik de takken zag bewegen rende ik naar het raam. Ook hadden we een eigen ‘klopcode’ bedacht. Als je op een bepaalde manier op de muur klopte, dan wist de ander dat ‘ie naar het raam moest komen.”

Na de middelbare school gingen Inge en Oscar elk een andere kant uit. Inge: “We spraken elkaar toen wel wat minder, maar hebben altijd contact gehouden. Toen ik hoorde dat hij ziek was, kwam dat dan ook als een enorme klap. We hebben tijdens zijn ziekte nog wel contact gehouden. Op een gegeven moment had ik hem al een tijdje niet gezien en voelde ik van binnen heel sterk de behoefte om hem te zien. Ik wist dat het niet zo goed ging en twijfelde of hij er wel op zat te wachten dat ik langs zou komen. Maar mijn moeder zei tegen me: luister naar je gevoel, ga er gewoon naar toe en dan zie je in het ziekenhuis wel of je bij hem kunt zijn.”

Laatste knuffel
Inge besluit haar gevoel te volgen en zoekt Oscar op in het ziekenhuis. Achteraf blijkt dit de laatste keer te zijn dat ze hem een knuffel heeft kunnen geven. Inge: “Toen ik in het ziekenhuis aankwam lag Oscar al op de intensive care. Ik heb nog een paar woorden met hem gewisseld en hem een dikke knuffel gegeven. Een dag later kreeg ik het bericht dat Oscar was overleden.” Inge stopt even met praten om haar tranen weg te slikken. “Ik ben zo blij dat ik toch bij hem langs ben geweest die dag”, vervolgt ze.

Er zijn veel momenten geweest waarop Inge zich enorm machteloos heeft gevoeld. Toen ze hoorde dat er een team uit naam van Oscar mee zou lopen aan de Dam tot Damloop, twijfelde ze geen moment: “Het voelt heel goed om op deze manier toch iets bij te kunnen dragen. Ik weet zeker dat Oscar dit heel graag had gewild. Het is zo bijzonder om met de familie en vrienden van Oscar deze route te gaan lopen, die Oscar twee jaar geleden zelf nog heeft gelopen. Om met elkaar de missie van Oscar om meer bekendheid te geven aan stamceldonatie voort te zetten. Ik zal aan je denken Oscar!”

Wil je ook meelopen met de Dam tot Damloop voor Stichting Matchis? Dat kan nog! Op deze pagina vind je meer informatie.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vindt u op onze cookie instellingen pagina.

OK