Matchis headerafbeelding Matchis headerafbeelding

Jelmar maakt documentaire als eerbetoon aan stamceldonor

Bijna 20 jaar geleden ontving Jelmar, toen 14 jaar, stamcellen van een onbekende donor. Nu werkt hij aan een documentaire over zijn dankbaarheid voor de donor en de impact die de leukemie heeft gehad op zijn verdere leven en de persoon die hij geworden is. Om de documentaire te financieren is Jelmar een crowdfundactie gestart. 

Jelmar: "Met deze documentaire wil ik mijn verhaal vertellen, het verhaal van een kind dat op 14-jarige leeftijd wordt geconfronteerd met kanker en dat maar ternauwernood overleeft dankzij een anonieme stamceldonor. Dit heeft diepe sporen nagelaten in mijn leven. Ik ben een heel ander mens geworden en denk nog weleens aan hoe het leven zou zijn geweest als ik niet zo’n klap had gehad in mijn pubertijd. Had ik dan op hoog niveau kunnen honkballen? Had ik dan wel kinderen kunnen krijgen? Had ik dan een andere carrière gehad?"

Jelmar denkt nog vaak aan zijn donor: "Tot op de dag van vandaag, bijna 20 jaar later, weet ik niet wie de donor is of waar deze persoon vandaan komt. Ik weet niet wat deze persoon ertoe heeft gebracht om dit te doen voor een kind dat hij nooit zal kennen of zien. Zou die donor nog weleens aan mij denken en zich afvragen hoe het met mij gaat? Zou hij of zij het leuk vinden om toch iets van mij te horen?"

In de volgende video legt vertelt Jelmar in het kort zijn verhaal. 

Mijn anonieme donor

Doel

Jelmar: "Het idee dat het leven zomaar voorbij kan zijn kun je nooit meer helemaal van je af schudden en zorgt ervoor dat je heel dankbaar bent voor elke dag dat je gezond wakker wordt. Mijn droom is om met deze documentaire te laten zien hoe dankbaar ik ben dat iemand dit voor mij heeft gedaan en hoe het mijn leven heeft gevormd. Als ik de donor zou kunnen ontmoeten zou voor mij de cirkel rond zijn en kan ik dit hoofdstuk afsluiten. Door mijn verhaal te delen hoop zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de mogelijkheid om stamceldonor te worden. Het is een kleine moeite maar je kunt er letterlijk een mensenleven mee redden, hoe mooi is dat?"

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vindt u op onze cookie instellingen pagina.

OK