Matchis headerafbeelding Matchis headerafbeelding

Judith kreeg stamcellen van een donor: “Moeder worden en tegelijkertijd herstellen van een stamceltransplantatie bleek een hele uitdaging”

 "21 jaar was ik”, begint Judith haar verhaal. “Ik stond in de bloei van mijn leven. Tot ik ineens ziek werd. Iets waar je op die leeftijd helemaal niet mee bezig bent. De artsen dachten eerst aan leukemie, maar al snel bleek dat vermoeden niet te kloppen.” ‘Wat is het dan wel’, is de logische volgende vraag. Een vraag die 12 lange jaren onbeantwoord is gebleven. Tot vorig jaar. 
 
Inmiddels is het 13 jaar geleden dat Judith ziek werd. In die 13 jaar gaat ze zo goed als het kan door met haar leven, maar de ziekte blijft een grote rol spelen. Judith: “Intussen hadden mijn partner en ik al jaren een kinderwens die helaas door alle onzekerheid en mijn ernstige tekort aan bloedplaatjes niet vervuld kon worden. Maar toen was daar mijn schoonzusje: Zij bood aan om via hoogtechnologish draagmoederschap ons (biologisch eigen) kind te willen dragen!” 

Bizar nieuws
Het is het begin van een nieuwe fase in het leven van Judith en haar partner. Een avontuur dat ze vol enthousiasme instappen. “Gelukkig konden ze wel mijn eigen eicellen wegnemen”, vertelt Judith. “Biologisch gezien werd het dus 100% ons eigen kindje. In maart 2019 was onze schoonzus wonder boven wonder zwanger van onze zoon! We konden ons geluk niet op. Zo dankbaar waren wij dat zij dit voor ons wilden doen.” 
 
De ziekte en onzekerheid die de afgelopen jaren continu aanwezig was, verdwijnt eindelijk wat meer naar de achtergrond. Maar niet voor lang. Judith: “Helaas werd dit prachtige feit precies een week later overschaduwd door wel heel bizar nieuws. Na 13 jaren van onzekerheid en ziekte (inmiddels was ik 34 jaar) kreeg ik plotseling te horen dat ik een levensreddende stamceltransplantatie zou moeten ondergaan.” 
 
De artsen hebben na jaren van onderzoek ontdekt dat Judith lijdt aan een zeldzame afwijking van het beenmerg (MPN/MDS-overlap syndroom). “Er was een grote kans dat deze aandoening uiteindelijk zou ontaarden in leukemie”, legt Judith uit. “Om dat te voorkomen was een stamceltransplantatie met gezonde donorstamcellen mijn enige redding.” 

Grootste angst
Het is het begin van een hele heftige, fysieke en ook emotionele achtbaan. Enerzijds de angst voor de toekomst, de behandelingen en alle risico’s die daarbij komen kijken. Anderzijds het prachtige wondertje dat langzaam groeide in de buik van Judiths schoonzus. “Mijn allergrootste angst was dat ik niet bij de bevalling aanwezig zou kunnen zijn”, Judith slikt, “of dat ik überhaupt de geboorte van mijn eigen zoon niet meer mee zou maken.” 
 
Gelukkig wordt er voor Judith een 10 uit 10 match gevonden in het register van stamceldonoren. Judith: “In het najaar van 2019 ontving ik de stamcellen van mijn match. Dankzij mijn anonieme donor heb ik mijn zoon geboren zien worden en kan ik nu al meer dan 11 maanden genieten van mijn gezin en van mijn familie! Het gaat goed met me, maar terugkijkend leek het afgelopen jaar wel een heuse marathon! Moeder worden en tegelijkertijd herstellen van een stamceltransplantatie bleek een hele uitdaging. Toch geniet ik iedere dag dat ik leef en dat het steeds beter gaat.” 
 
Tegelijkertijd zet Judith en haar familie zich ook in om het belang van stamceldonoren bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen. “Hoe meer mensen zich aanmelden bij de stamceldonorbank, des te groter is de kans dat er een goede match is voor degenen die (helaas) nog moeten beginnen aan deze ‘marathon’”, vertelt Judith. “Dankzij mijn donor heb ik weer een kans gekregen op een 'nieuw' en langer leven en kan ik voorzichtig weer uitkijken naar de toekomst. Ik geniet ik iedere dag dat ik leef en dat ik mijn leven samen met mijn gezin kan doorbrengen.” 

*Foto's: Marieke Jager Photograpy


Winterwandeling voor Matchis

Om stamceldonatie in heel Nederland op de kaart te zetten doet Judith op zaterdag 12 december mee aan de Matchis Winterwandeling. “Ik ben altijd erg sportief geweest en ook nu in mijn herstel merk ik dat bewegen zo belangrijk is voor je gezondheid. Een mooie winterwandeling lijkt mij dus een perfecte actie om me (samen met mijn moeder en ons gezin) in te zetten voor Matchis!”

Wil jij in jouw eigen omgeving ook meedoen aan de Matchis Winterwandeling op 12 december? Ga maar Sterkvoormatchis voor meer informatie!

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vindt u op onze cookie instellingen pagina.

OK