Matchis headerafbeelding Matchis headerafbeelding

Mixed Match: zo moeilijk is het voor patiënten met een gemengde afkomst om een donor te vinden

We zijn vandaag aanwezig bij het filmfestival CinemAsia, waar de documentaire Mixed Match voor het eerst in Nederland wordt vertoond. De documentaire laat zien hoe moeilijk het kan zijn voor mensen met een gemengde afkomst om een geschikte stamceldonor te vinden. Zowel voor als na de film kunnen bezoekers bij Matchis terecht om vragen te stellen en om zich eventueel ook aan te melden als stamceldonor.

Multiraciale mensen, in Noord-Amerika 'hapa' genoemd, zijn misschien wel de snelst groeiende populatie ter wereld. Maar wat veel mensen zich niet beseffen, is dat het hebben van een gemengde afkomst in sommige gevallen een kwestie van leven of dood kan zijn. Door de complexe samenstelling van hun genen is het voor patiënten met een gemengd ras vaak moeilijk om een geschikte stamceldonor te vinden. In de wereldwijde stamceldonorbank is er een groot tekort aan donoren van bijvoorbeeld Afrikaanse of Aziatische afkomst, waardoor het voor Aziatische of Afrikaanse patiënten al moeilijker is om een match te vinden dan voor patiënten met een westerse achtergrond. Voor patiënten met een gemengd ras is deze zoektocht helemaal moeilijk, omdat deze groep in de databank van stamceldonoren nóg veel kleiner is.

In de documentaire volgt regisseur Jeff Chiba Stearns - zelf ook van gemengde afkomst - volgt verschillende patiënten met een gemengd ras in hun bijna onmogelijke zoektocht naar een match in de wereldwijde stamceldonorbank. Door deze film te vertonen hoopt CinemAsia meer bewustzijn te creeëren onder Nederlanders met een gemengde afkomst. "We hopen een bijdrage te kunnen leveren om patiënten met een gemengde afkomst die op een donor wachten te helpen door meer bekendheid te geven aan stamceldonatie", schrijft de organisatie op haar website. "Misschien kun jij wel een leven redden!" 

Bekijk hieronder de trailer van Mixed Match.

Trailer Mixed Match

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vindt u op onze cookie instellingen pagina.

OK