Matchis headerafbeelding

Oranje-internationals Luuk de Jong en Cody Gakpo voeren campagne voor meer stamceldonoren

Met de campagne ‘De Match van je leven’ zetten Oranje-internationals Luuk de Jong en Cody Gakpo zich in op het werven van mannelijke donoren. Het doel is om in totaal 20.000 nieuwe stamceldonoren te werven. Gakpo en DeJong schrijven zich in als stamceldonor en gaan tijdens de campagne allebei op zoek naar nog 9.999 anderen, waarmee ze een team vormen om die ene match te vinden.

Er is vooral een tekort aan jonge en mannelijke donoren tussen de 18 en 35 jaar. Slechts 30% van alle geregistreerde donoren is man, terwijl juist mannelijke donoren heel hard nodig zijn. Onderzoek wijst uit dat de patiënt een betere kans op genezing heeft met deze stamcellen. Donorarts Mirjam Fechter verduidelijkt: “Mannen zijn over het algemeen groter en daarom kunnen ze vaak meer stamcellen doneren. Daarnaast bestaat bij het toedienen van stamcellen van vrouwen die zwanger zijn geweest, een verhoogd risico op afstotingsreacties bij de patient.”

Alle nieuwe stamceldonoren kunnen zich aansluiten via het online platform Matchvanjeleven.nl. Bert Elbertse, Hoofd Donor Relations & Communication: “We willen op een positieve en krachtige manier aandacht vragen voor dit probleem en jonge mannen inspireren om met een relatief eenvoudige stap wellicht wel iemands leven te redden. Juist nu, vlak voor het EK, omdat sommige mensen echt de wedstrijd van hun leven spelen in het ziekenhuis en niet op een voetbalveld.” 

Persoonlijke ervaringen

Dat PSV’er Cody Gakpo en oud-PSV’er Luuk de Jong zich inzetten voor de campagne komt voort uit persoonlijke ervaringen. Luuk de Jong: “PSV perschef Thijs Slegers onderging onlangs een stamceltransplantatie in verband met de acute leukemie die vorig jaar bij hem werd geconstateerd. Zo heb ik heel direct kunnen zien hoe cruciaal het vinden van de juiste donor is.”  Cody heeft ook in zijn eigen familie ervaring met ernstige bloedziekte.

Ook andere voetballers maken zich hard voor stamceldonatie. Eerder baarde Sparta speler Lennart Thy (indertijd spelend voor VVV) al opzien door een wedstrijd te missen in verband met het doneren van zijn stamcellen. Voormalig NEC speler Frans Paymans heeft tot twee keer toe te maken gehad met een ernstige vorm van kanker. Beide keren keek hij de dood in de ogen, maar dankzij de stamcellen van een donor wist hij ternauwernood te overleven. Hij heeft hierover een boek geschreven: 'Het is een wedstrijd', waarvan een deel van de opbrengst naar Matchis gaat.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vindt u op onze cookie instellingen pagina.

OK