Matchis headerafbeelding Matchis headerafbeelding

Stamceldonatie, het is zó nodig…

Op 3 oktober van het vorig jaar kreeg Dick Vermeulen (57) uit Heesch ineens buikpuin. Niet veel later werd hij met spoed met een ambulance naar het RadboudUMC in Nijmegen gebracht waar een acute leukemie werd vastgesteld. “En de ernstigste vorm die er is,” vertelt de vrachtwagenchauffeur. “Ik kreeg meteen een zware chemo. Het was echt kantje boord, dus ik mag niet mopperen, gelukkig ben ik er nog.”

Ik heb geluk gehad
“Hij had snel een stamceldonor nodig,’ weet steun en toeverlaat Ineke van Boxtel. “Dat is nog niet zo eenvoudig. Donorcellen kunnen het zieke beenmerg vervangen, maar ook kwaadaardige cellen stoppen. Het is dus zaak om voor een patiënt op tijd een passende stamceldonor te vinden. De kans dat je een donor binnen de familie van de patiënt vindt, is slechts 30%. In Nederland is er een groot tekort aan stamceldonoren. Zelfs in een  gezin met tien kinderen is er soms geen match. Dat juist zijn enige zus wel bleek te kunnen helpen was natuurlijk een klein wonder. Hij is bijna 40 kilo afgevallen, maar sinds die hulp knapt hij op en gaat het weer langzaam de goede kant op.” Dick, die ook nog een  hartinfarct kreeg te verwerken, is een echte doorzetter en toont alle vertrouwen in de toekomst en een goede afloop. “Ik heb maar één hobby, en dat is rijden in mijn vrachtwagen, dus ik hoop snel weer aan het werk te kunnen, glimlacht Dick. “We zijn er nog niet, maar ik ben weer op de goede weg, met dank aan mijn zus. Zo zie je maar hoe belangrijk het werk van de Lions Bernheze is. Ik hoop dat ze met Bike my Day veel geld ophalen voor stamceldonatie en donoren te werven voor Stichting Matchis. Ik heb geluk gehad, dat gun ik iedereen.”

Adrie van der Poel 
Zaterdag 22 juni is de derde editie van Bike my Day, een wielertoertocht waarbij deelnemers zich als team inschrijven om in estafettevorm zoveel mogelijk rondes van 11 kilometer af te leggen binnen 11 uur. Het doel: geld ophalen in de strijd tegen kanker! Een sportieve strijd tussen de teams, maar een gezamenlijke strijd tegen kanker. Vorig jaar werd er ruim €40.000,- opgehaald, een geweldig bedrag dat ze dit jaar natuurlijk willen overschrijden! De route gaat door het mooie groene hart van gemeente Bernheze. Het start- en wisselpunt is bij hotel restaurant de Leygraaf in Heeswijk-Dinther. Voormalig profwielrenner en oud-wereldkampioen Adrie van der Poel opent daar het sportieve event door om 8.00 uur het startschot te geven. Meer info op www.bikemyday.nl.

Tekst: Matthieu Bosch

Foto: Jan Gabriëls Foto: Jan Gabriëls

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vindt u op onze cookie instellingen pagina.

OK