Matchis headerafbeelding Matchis headerafbeelding

Studenten organiseren speciale Donorweek

Deze week is de Tragos Donorweek van start gegaan. De studentenvereniging uit Maastricht zet zich de hele week in om geld op te halen voor Matchis en nog belangrijker: om zo veel mogelijk nieuwe stamceldonoren te registreren. De donorweek werd geopend door Wisse, eerstejaars lid van de vereniging. Wisse heeft zelf leukemie gehad en heeft daarvoor ook een stamceltransplantatie gekregen. Bestuurslid Teun was onder de indruk van het verhaal van Wisse: "Hij vertelde kort over wat hij heeft meegemaakt en waarom het belangrijk is om je aan te melden. Hoewel het een kort praatje was, merkte je dat het grote impact had op alle leden. Door af te sluiten met de zin “Misschien staat hier over een paar jaar wel iemand met jouw stamcellen”, gaf hij precies de juiste boodschap. Door je aan te melden als stamceldonor, kun je iemand zoals jij en ik een nieuwe kans op een leven geven."

Vervolgens nam vrijwilliger voor Matchis Sjef het woord over en legde in meer detail uit wat het belang van de aanmelding is, hoe de aanmelding in zijn werk gaat en hoe het uiteindelijke afgeven van de stamcellen is. Hij hield het bondig, hij hield het interactief en hij zorgde ervoor dat alles duidelijk was. Resultaat: die zelfde avond meldden zich al 30 nieuwe stamceldonoren aan.

"Maar", vertelt Teun: "De volgende dag begon echter het echte werk pas. Om 12.00u werd onze speciale stand op de Markt in Maastricht geopend. Het doel was oorspronkelijk om geld in te zamelen door aan studenten te vragen lege flessen te komen brengen. Klokslag twaalf kwamen de eerste leden al met lege bierkratjes aan". Maar daar bleef het niet bij, want de mensen die langskwamen, wilden zich ook meteen aanmelden als stamceldonor. Teun: "Gedurende de dag kwamen er naast de vele studenten ook gerenommeerde lui langs bij de stand, zoals de wethouder van Onderwijs (Bert Jongen), de gedeputeerde van Limburg (Ger Koopmans) en prins carnaval.

Door het actief werven van leden liep het aantal nieuwe aanmeldingen hoog op. Teun: "Binnen een dag waren we al bijna door alle registratiesetjes heen. Maar de precieze aantallen worden vrijdag pas bekendgemaakt, dus nog even geduld. Ditzelfde geldt voor het opgehaalde geld. Op de foto’s is wel al goed te zien hoeveel kratjes wij hebben mogen ontvangen!"

Met nog twee kroegavonden in het vooruitzicht zullen de getallen in ieder geval nog flink oplopen. Na alle media-aandacht hebben de Veteranen van voetbalclub Jekerdal ook aangeboden een bijdrage te willen leveren. Zaterdag zullen zij het opnemen tegen het sterrenensemble van Tragos, waarbij ieder gescoord doelpunt en iedere toeschouwer geld oplevert voor Matchis!

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vindt u op onze cookie instellingen pagina.

OK