Matchis headerafbeelding Matchis headerafbeelding

Trailer documentaire Papa’s bloed

Twee jaar nadat de 37-jarige Dennis Verweijen overleed aan leukemie, gaat in de nationale donorweek de documentaire ‘Papa’s bloed’ in première. Het bijzondere verhaal over de missie van deze inspirerende man: het werven van stamceldonoren. 

In de film wordt op indringende wijze duidelijk gemaakt wat de impact is als je te horen krijgt dat er geen stamceldonor beschikbaar is. Dennis trof dat lot: hij leed aan leukemie, maar kreeg niet de kans om te genezen, omdat er geen geschikte stamceldonor voor hem was. Sindsdien heeft hij zich in de tijd die hem restte op allerlei manieren ingezet voor het werven van donoren. Hoewel het voor hemzelf geen respijt meer bood, hoopte hij dat anderen er wel mee geholpen zouden worden. 

Indrukwekkend verhaal
Dennis schreef tijdens zijn ziekteperiode het boek Papa’s Bloed. In het boek vertelt Dennis eerlijk en open over wat hij meemaakte, vanaf de dag dat hij te horen kreeg dat hij leukemie had. Anke, de vrouw van Dennis, zet na zijn overlijden de missie van haar grote liefde op eigen wijze voort terwijl ze naast haar baan hun twee kinderen opvoedt. Dochter Robin werd geboren toen Dennis al ziek was, de komst van zoon Timo heeft Dennis niet meer mee mogen maken: hij overleed vier weken voor Timo’s geboorte.  

Anke schreef een vervolg op het boek van Dennis, vanuit het perspectief van de partner van een patiënt. De opbrengst van beide boeken is bestemd voor het goede doel zoals stichting Matchis, de organisatie in Nederland die zich bezighoudt met het werven van stamceldonoren.  

Het belang van stamceldonatie
In de documentaire vertelt Anke haar persoonlijke verhaal om mensen ervan te doordringen, hoe je leven van het één op het andere moment kan veranderen, als je getroffen wordt door een dodelijk ziekte. “Ik hoop dat men zich er door ons verhaal van bewust wordt hoe je leven van het één op het andere moment kan veranderen als je getroffen wordt door leukemie. Stamceldonatie is dan vaak de laatste strohalm. Het kan het verschil zijn tussen leven en dood. Hoe meer stamceldonoren er zijn, hoe groter de kans dat er voor leukemiepatiënten een geschikte donor wordt gevonden. En hoe minder mensen onnodig aan deze ziekte hoeven te sterven”, aldus Anke.

Een belangrijke stem in de documentaire is die van Maarten van der Weijden. Hij steunde Dennis tijdens zijn ziekteperiode. Maarten had op 19-jarige leeftijd ook leukemie en had wel het geluk om te genezen. Maarten: “Als ik zwem, zoals bij de elfstedentocht, zwem ik ook voor Dennis, die evenals veel andere mensen, niet het geluk had beter te worden.” 

Iemand de kans op overleving geven
Anke vindt het belangrijk dat er nog meer bekendheid komt over stamceldonatie. “Toen Dennis leukemie kreeg, wisten wij zelf ook niet van het bestaan van stamceldonatie af. Dat blijkt bij veel mensen het geval. Dit is een enorm gemiste kans, want het is relatief gezien een vrij eenvoudige manier om iemand met leukemie een kans op overleven te geven. Daarom blijf ik me inzetten voor dit doel. Voor Dennis was het te laat, ieder ander die wel geholpen kan worden is meegenomen.” 

Het kan iedereen overkomen 
Anke wijst erop dat het verhaal van Dennis en haar geen ver-van-mijn-bed-show is. “Iedereen kan met deze ziekte worden geconfronteerd. Dennis was een gewone jongen. Het ene moment leefde hij nog volop zijn leven zoals zoveel mensen dat doen, het andere moment kreeg hij de diagnose van deze vreselijke ziekte. Mensen die dit meemaken hopen op overleving, stamceldonatie is een belangrijk middel daarbij. En daarvoor is het juist belangrijk dat er zoveel mogelijk stamceldonoren beschikbaar zijn.” 

Documentaire Papa’s bloed 
In de documentaire ‘Papa’s bloed’, geproduceerd door journalist en filmmaker Edith van Zalinge, wordt duidelijk wat het betekent als je ziek wordt terwijl je in de bloei van je leven bent en er geen stamceldonor voor je is. Het gaat over liefde, over hoop en hoe je ondanks een levensbedreigende ziekte toch kwaliteit kunt geven aan je leven. Dankzij Dennis hebben zeer veel mensen in Nederland zich aangemeld als stamceldonor. Maar Anke hoopt dat het er nog veel meer worden, zodat niemand de boodschap meer hoeft te krijgen die Dennis kreeg…“Het spijt ons, we hebben geen donor voor u.”

De documentaire gaat online in première op 21 oktober 2019, de eerste dag van de Nationale donorweek. Bekijk hier alvast de trailer. 

Trailer Papa's bloed

Anke met haar kinderen Anke met haar kinderen

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vindt u op onze cookie instellingen pagina.

OK