Matchis headerafbeelding Matchis headerafbeelding

Nasibe geeft stamcellen

“Op 5 februari 2016 heb ik mijzelf als stamceldonor geregistreerd. Op die dag heb ik ook als vrijwilliger geholpen om andere mensen te registreren. Op de dag van de registratie kreeg ik te horen dat de kans op een match klein is. Dus de kans dat ze me zouden oproepen was enorm klein."

Ik werd opgeroepen
"Eind augustus (2017) kreeg ik een telefoontje van Stichting Matchis. Een hele spannende maar een speciale beleving was dat. Mevrouw, u bent een match met een patiënt, wilt u nog donor zijn? Natuurlijk wilde ik nog donor zijn!"

Keuring en bepalen meest geschikte donor
"De week erop kreeg ik een aantal buisjes via de post waarmee ik bloed moest prikken bij de huisarts. De buisjes moest ik z.s.m. opsturen. Het was inmiddels al september. Ik hoopte op een snelle uitslag, maar ook dat kon een aantal weken/maanden duren. Met heel veel geluk kreeg ik binnen een maand al een positieve uitslag. Er was voor nu geen reden om niet te mogen doneren. Wel moest ik een keer naar het ziekenhuis in Nijmegen om een medische keuring te laten doen. Helaas moet de donor ook 100% gezond zijn om te mogen doneren. Wat ook wel begrijpelijk is. Weer een weekje op de uitslag wachten maakte mij steeds nerveuzer. Ik hoopte echt dat ik het leven kon redden van diegene die mijn stamcellen nodig had. Godzijdank was ik door de keuring!"

Stamcellen doneren
"Alles verliep ineens zo snel, ik mocht naar het ziekenhuis om instructie te krijgen voor de groeifactorprikjes. Ik koos voor de aferese. Dus stamcellen doneren via bloed. Ik heb 5 dagen 1x per dag groeifactor toegediend. Deze prikjes hadden bij mij (bijna) geen bijwerkingen. Ik voelde me nog steeds fit.

Toen was het zover.  De totale afname zou 5 uurtjes duren. Na het afgeven werd mijn bloed nog een keer nagecheckt en mocht ik naar huis. Na het afgeven van de stamcellen heb ik twee dagen thuis uitgerust. Na die twee dagen ben ik weer gaan werken."

Nasibe is van Turkse komaf, de kans op een match bij niet-westerse donoren van bijvoorbeeld Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Indische afkomst is nog veel kleiner door het grote tekort aan stamceldonoren. Dus ben jij nog geen donor? Meld je aan en help!

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vindt u op onze cookie instellingen pagina.

OK