Matchis headerafbeelding Matchis headerafbeelding

Van match tot donatie in 7 stappen

Stap 1: potentiële match
Als jij een potentiële match bent, nemen wij contact met je op. We proberen dit eerst via de telefoon en als we je niet te pakken krijgen, spreken we de voicemail in en sturen een mail. In dit eerste gesprek informeren we je zo goed mogelijk over hoe een donatie zou kunnen gaan en wordt er een medische vragenlijst afgenomen. We vragen ook meteen of je nog steeds wil doneren en of er eventueel vakanties zijn waar we rekening mee moeten houden.

Stap 2: bloed afnemen
Na dit telefoongesprek vragen we je om een aantal bloedbuisjes op te sturen. De buisjes sturen we per post op en je kunt gewoon bij de huisarts of prikpost bloed laten prikken.

Stap 3: wachten
Nadat je jouw bloed hebt teruggestuurd, gaan wij dit verder onderzoeken. Er wordt bijvoorbeeld een tweede en uitgebreidere HLA-typering gedaan om te controleren of je écht de beste match bent. Daarnaast wordt het bloed gecheckt op bepaalde virussen zoals hepatitis en hiv. Het kan zijn dat er meerdere matches zijn voor de patiënt. Het transplantatiecentrum van de patiënt heeft dan mogelijk meer tijd nodig om tot de beste keuze te komen. De wachttijd is ongeveer 3 maanden.

Stap 4: de beste match
Als blijkt dat jij de beste match voor de patiënt bent, nemen we contact met je op om een datum voor de afname en de manier van de afname te bespreken. Daarnaast maken we op dat moment een afspraak voor een uitgebreide medische keuring en een gesprek met onze donorarts bij Matchis. Wil je lezen hoe precies wordt onderzocht of jij de beste match bent? Lees dan hier.

Stap 5: medische keuring & informatiegesprek
Voor de medische keuring vragen we je om naar het kantoor van Matchis te komen. Dit kan in Leiden of in Nijmegen. Tijdens de medische keuring wordt onder andere je bloeddruk getest, je urine onderzocht en maken we een hartfilmpje en een longfoto. Je weet dan meteen of je helemaal gezond bent! Daarnaast voeren we een uitgebreid gesprek met je waarin we de voor- en nadelen van stamceldonatie en mogelijke bijwerkingen op lange termijn bespreken. Ook bespreken we welke afnamemethode je als donor wel en niet zou willen.

Stap 6: voorbereiding stamceldonatie
Als je stamcellen via het bloed gaat doneren, moet je de vijf dagen vóór de stamceldonatie twee keer per dag een groeifactor toedienen. Dit heet G-CSF en zorgt ervoor dat er meer stamcellen in de bloedbaan terecht komen. De eerste keer gebeurt dit in het ziekenhuis, daarna kan je het gewoon thuis doen. G-CSF is een lichaamseigen stof en wordt normaal door het lichaam aangemaakt wanneer je griep hebt. Wil je hier meer over weten, kijk dan hier.
Als je stamcellen via het beenmerg gaat donoren, is er de dag voor de afname een opnamegesprek bij Matchis. Hier wordt een korte vragenlijst ingevuld en wordt nog een aantal buisjes bloed afgenomen.

Stap 7: de donatie
Het is zo ver! Vandaag is de dag aangebroken dat je dan écht stamcellen gaat doneren. Dat zal op een van deze manieren gebeuren:
- Via het bloed (PBSC): Je komt ’s ochtends naar het ziekenhuis, waar je op een ziekenhuisbed of ligstoel mag gaan liggen. Je wordt dan gekoppeld aan een aferese-apparaat. Dit apparaat filtert de stamcellen uit je bloed. Wil je hier meer over weten, kijk dan hier. Je ligt maximaal 6 uur aan het apparaat en in de middag mag je weer naar huis.
- Via het beenmerg: Je slaapt de nacht voor de donatie (op onze kosten) in een hotel vlakbij het ziekenhuis. ’s Ochtends word je in het ziekenhuis verwacht en word je onder narcose gebracht. Tijdens de stamcelafname worden de stamcellen met een naald uit de achterste rand van het bekken gehaald. Wil je hier meer over weten, lees dan hier. De ingreep duurt 1,5 a 2 uur. Daarna mag je naar de uitslaapkamer. In de middag komt de arts bij je langs om te kijken of alles goed gaat en mag je in principe alweer naar huis.
Alle onkosten worden vergoed.

Na de donatie doen we op verschillende momenten een telefonische follow-up, om te controleren hoe het met je gaat. Ook ga je na 4 weken langs je eigen huisarts om te controleren of je weer helemaal hersteld bent.

In deze afbeelding zie je een overzicht van het hele proces.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vindt u op onze cookie instellingen pagina.

OK