Matchis headerafbeelding Matchis headerafbeelding

Vriendenteam ‘Fietsen voor Ferry’ zet zich in voor Matchis

Op 22 juni stapt Machteld samen met een aantal vrienden op de fiets om tijdens de wielertoertocht Bike my Day geld op te halen voor Matchis. Deze deelname heeft voor de vriendengroep een belangrijke reden: ze hebben van dichtbij gezien hoe belangrijk stamceldonoren zijn. Hun goede vriend Ferry kreeg op 40-jarige leeftijd de diagnose MDS en heeft aan paar maanden geleden een stamceltransplantatie gehad.

“Het is eigenlijk voor het eerst in ons leven dat we kanker van dichtbij meemaken”, begint Machteld haar verhaal. “Ongeveer twee jaar geleden kregen we ‘s avonds ineens een telefoontje van Ferry: of we thuis waren. We hoorden al aan zijn stem dat er iets aan de hand was. Niet veel later zat Ferry bij ons op de bank en kregen we het verschrikkelijke nieuws te horen. Uiteraard waren we totaal in shock.”

“Precies op de derde verjaardag van zijn dochtertje werd Ferry opgenomen in het ziekenhuis. In plaats van slingers en taart, stond hem de eerste chemokuur te wachten. Uiteindelijk kreeg Ferry een stamceltransplantatie met zijn eigen stamcellen. Even leek dat goed te gaan, maar helaas bleken zijn eigen stamcellen toch niet voldoende om de kanker te verslaan. Ferry had de stamcellen van een donor nodig.”

Mooiste Sinterklaascadeau
Toen bleek dat er binnen de familie geen match was, begon de zoektocht in het wereldwijde bestand van donoren. Machteld: “Op Sinterklaasavond kregen we een mailtje van de vriendin van Ferry: ‘Een mooier cadeau hadden we vandaag niet kunnen krijgen’, stuurde ze: ‘Er is een 100% match gevonden voor Ferry!’ Een paar maanden geleden is Ferry getransplanteerd. Hij gaat met kleine stapjes vooruit en voelt zich steeds een beetje beter. Het is een enorm zwaar proces, maar het doet hem goed dat hij nu thuis kan herstellen. Dat hij beneden de kinderen hoort spelen als hij op bed ligt, dat ze hem wanneer ze willen een kus kunnen komen geven.”

Via de Nieuwsbrief van Matchis komt Machteld op het idee om mee te doen aan Bike my Day. Machteld: “Ik ben gek op wielrennen en toen ik zag dat je met een vriendenteam mee kan doen om geld op te halen voor een goed doel, werd ik direct enthousiast. Je voelt je als vrienden zo machteloos tijdens het hele proces. Het idee dat we op deze manier toch een klein beetje iets konden bijdragen deed me goed!”

Machteld gaat eerst bij Ferry langs om haar idee aan hem voor te leggen: “Ik heb hem gevraagd of wij in zijn naam mee mogen doen en heb hem verteld dat we zijn verhaal hierbij als inspiratie willen gebruiken. Daar wilde hij eerst even over nadenken, wat ik goed begrijp. Ferry vond het (zeker in het begin) lastig om te accepteren dat hij zo ziek was. Het is niet niks om je persoonlijke verhaal ineens met iedereen te delen. Maar niet veel later vertelde hij dat hij het een heel mooi idee vond. Met een aantal vrienden hebben we toen een team samengesteld en een pagina aangemaakt.”

Inmiddels heeft het team ‘Fietsen voor Ferry’ al meer dan 2500 euro opgehaald! Machteld: “Het is ongelooflijk mooi om te zien hoe veel mensen ons al hebben gesponsord en wat voor lieve berichten er allemaal binnenkomen. Het volgen van de sponsoractie geeft Ferry ook veel afleiding. Ik weet nog dat ik de actie net online had gezet voordat ik bij hem langsging in het ziekenhuis. Toen ik zijn kamer binnenliep zag ik een stralende Ferry: “Je gelooft het nooit: we hebben de eerste 300 euro al binnen!”, riep hij. Ook alle lieve reacties op de actie doen Ferry goed. Hij leeft helemaal op. Dat is heel mooi om te zien!”

Voorafgaand aan Bike my Day organiseert het vriendenteam ‘Fietsen voor Ferry’ een spinningsevenement. Op zaterdag 25 mei aanstaande gaan zij ‘Spinnen voor Ferry’. Niet alleen goede training, maar ook een mooi moment om extra sponsorgeld op te halen. Er zijn nog fietsen beschikbaar!

Wil jij het team Fietsen voor Ferry steunen? Ga dan naar de actiepagina.

 

.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vindt u op onze cookie instellingen pagina.

OK