Matchis headerafbeelding Matchis headerafbeelding

Vriendinnen organiseren Match-Tea

Het is een nachtmerrie die werkelijkheid is geworden voor de Limburgse vriendinnengroep. Hun vriendin Janne (23) heeft voor de tweede keer de diagnose lymfeklierkanker gekregen. Dit keer is een stamceltransplantatie noodzakelijk. Om ervoor te zorgen dat er genoeg geld is om nieuwe donoren te blijven registreren, organiseren de meiden een bijzondere high tea om geld op te halen voor Matchis.

“De eerste keer dat we hoorden dat Janne kanker had voelde vooral heel onwerkelijk”, vertelt vriendin Myrthe. “We kennen elkaar al jaren. Dit had niemand zien aankomen. Tijdens de periode die volgde zijn we als vriendinnengroep vaak bij elkaar gekomen. Net als vroeger waren het avondjes waarop we veel met elkaar lachen en vooral héél veel eten. Maar toch was er iets veranderd. Het praten over koetjes en kalfjes had plaatsgemaakt voor - zoals Janne het zelf altijd noemt – praten over koetjes en kanker.”  Maar Janne blijft positief en is vastberaden het er niet bij te laten zitten. “We staan er nog steeds van te kijken hoe sterk ze is”, zegt Myrthe

(tekst gaat verder onder de afbeeldingen)

Foto 1: Janne, Foto 2: v.l.n.r. (boven) Inge, Janne, Veerle, Myrthe, Elvy, Mariska, Lieke (onder) Veerle, Fleur, Loes
                                                                                       

"Het voelde alsof het hele universum een verschrikkelijke fout had gemaakt. Dit kon niet waar zijn."

Myrthe

Opluchting van korte duur
Begin dit jaar wordt bekend werd dat de kanker weg is. “Janne heeft toen een groot feest gegeven. Het was zo’n opluchting”, vertelt Myrthe. Een opluchting die welgeteld zes maanden heeft geduurd. Want toen kwam die verschrikkelijke boodschap. Myrthe: “Het is nu ruim een maand geleden, ik kan het me nog precies herinneren. Ik stond op de bus te wachten en voelde me al onrustig. Janne zou die ochtend de uitslag van haar test krijgen en we hadden nog steeds niets gehoord. 'Het komt goed, het komt goed', heb ik meerdere keren hardop tegen mezelf gezegd. Een tweede keer kanker, dat gaat echt niet gebeuren.”

Maar het gebeurde wel. “De klap kwam dit keer nog harder aan. Hier waren we niet op voorbereid. Het voelde alsof het hele universum een verschrikkelijke fout had gemaakt. Dit kon niet waar zijn”, vertelt Myrthe. Al snel werd duidelijk dat Janne een stamceltransplantatie nodig had. Myrthe: “Toen we dit hoorden hebben wij ons allemaal aangemeld als stamceldonor bij Matchis. De kans dat een van ons een match met Janne zou zijn is niet groot, maar als het niet voor Janne is, dan misschien wel voor iemand anders.” Uiteindelijk wordt besloten dat Janne de stamcellen van haar zusje Lieke zal krijgen en is een zoektocht naar een match op dat moment niet nodig.

High Tea
Maar toch wil Janne iets ‘terugdoen’. “Dat vind ik zo bijzonder aan Janne”, zegt Myrthe: “Haar hele wereld is ingestort en toch is ze meteen al bezig met hoe ze iets voor anderen zou kunnen betekenen. Ze is zo positief ingesteld.” Omdat er hard geld nodig is om nieuwe stamceldonoren te kunnen blijven registreren, wil Janne geld inzamelen voor Matchis. Myrthe: “Niet veel later kregen we allemaal een kaart van Janne. Daarin bedankte ze ons voor alle steun en vroeg ze ons om samen met haar een high tea te organiseren voor Stichting Matchis.” Met de opbrengst kan Matchis de registratiekosten van nieuwe donoren en de typering in het lab betalen.

Foto 1: v.l.n.r. Ellis, Janne, Fleur, Myrthe, Foto 2: Janne (links) met haar zusje Lieke (rechts)

Zware tijd
Twee weken geleden heeft Janne een stamceltransplantatie ondergaan waarbij ze de stamcellen van haar zusje heeft gekregen. Het is de start van een zware strijd. “Gezien de situatie doet ze het goed, maar ze heeft het zwaar”, vertelt Myrthe. “We hopen zo ontzettend dat de transplantatie heeft gewerkt en dat we niet alsnog op zoek moeten naar een donor. De komende tijd zal moeilijk worden, maar Janne is heel sterk. We zijn allemaal zo trots op haar!”

Wil je deze meiden helpen hun high tea te realiseren? Ga dan naar de actiepagina: https://www.sterkvoormatchis.nl/evenement/match-tea

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vindt u op onze cookie instellingen pagina.

OK