Vragen over stamceldonatie en COVID-19

We krijgen veel vragen van donoren over de gevolgen van het coronavirus voor stamceldonaties. Op deze pagina proberen we zoveel mogelijk vragen te beantwoorden en zullen we jullie op de hoogte houden van ontwikkelingen.

Matchis blijft met vereende krachten werken aan het mogelijk maken van stamceldonaties voor patiënten met acute levensbedreigende ziektes. De situatie rondom corona stelt ons allemaal voor uitdagingen. Het allerbelangrijkste is dat de donor veilig is. Bij Matchis en in de ziekenhuizen waar de stamceldonaties plaatsvinden worden alle nodige hygiënemaatregelen genomen. De artsen bij Matchis volgen alle wetenschappelijke ontwikkelingen en adviezen op de voet en kiezen bij twijfel altijd voor de veiligheid van de donor. Dat neemt niet weg dat we de donoren nog steeds blijven vragen om mee te werken aan donatie. Natuurlijk hebben donoren daar veel vragen over. We beantwoorden hier de veelgestelde vragen rondom het registratieproces, een oproep als mogelijke match en de daadwerkelijke stamceldonatie. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan telefonisch of per mail contact met ons op.

Veelgestelde vragen 

Registreren als donor

Ja, je kunt je op dit moment nog gewoon registreren als stamceldonor via het online registratieformulier op onze site. Nadat je het registratieformulier hebt verstuurd ontvang je een mail met een bevestigingslink. Na het bevestigen van de link krijg je een registratiesetje met wattenstaafjes thuisgestuurd, om wangslijmvlies af te nemen. Deze kun je per post terugsturen. Aan dit proces is niets veranderd. 

Als je op dit moment last hebt van hebt van gezondheidsklachten die gerelateerd kunnen zijn aan COVID-19 willen we je vragen om even te wachten met het afnemen van wangslijmvlies. Het gaat daarbij om de volgende klachten:

  • Niezen
  • Keelpijn
  • Loopneus
  • Hoesten
  • Verhoging tot 38 graden of koorts hoger dan 38 graden

Als je minimaal 24 uur klachtenvrij bent, kun je de wattenstaafjes op dat moment alsnog gebruiken en mag je deze gewoon in de bijgevoegde retourenvelop naar ons terugsturen.

Als voorzorgsmaatregel tegen het verspreiden van het coronavirus plaatst het laboratorium waar de typering plaatsvindt alle wattenstaafjes bij ontvangst 14 dagen in quarantaine. Pas daarna worden de wattenstaafjes gebruikt om de HLA-typering te bepalen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken.

Door deze maatregel duurt het op dit moment dus wat langer voordat de typering bij ons bekend is en je definitief in het register bent opgenomen. Dit heeft geen invloed op het bepalen van jouw HLA-typering.  

Opgeroepen als mogelijke match

Met milde luchtwegklachten (neusverkoudheid, hoesten, niezen) kortademigheid, algeheel onwelbevinden of koorts willen we je vragen om niet in contact te komen met zorgverleners voor de bloedafname. We willen zorgverleners zoveel mogelijk beschermen tegen besmetting, zodat zij zieke mensen kunnen blijven helpen. Wanneer je minimaal 24 uur klachtenvrij bent kun je in overleg met Matchis een nieuwe afspraak maken.

Misschien helpt het als je laat weten hoe belangrijk het is voor patiënten dat levensreddende stamceldonaties zoveel mogelijk doorgaan. Zo niet dan kunnen wij contact voor je opnemen met de bloedafnamelocatie. Mocht de afname toch niet mogelijk zijn, dan kunnen we altijd een afspraak voor de bloedafname voor je maken bij ons kantoor in Leiden of Nijmegen.

Inmiddels kunnen we Nederland ook beschouwen als een COVID-19 risicogebied. Als je luchtwegklachten (neusverkoudheid, niezen, hoesten) kortademigheid, algeheel onwelbevinden of koorts hebt en/of als je direct contact hebt gehad met een bewezen COVID-19 patient vragen we je om eerst telefonisch contact op te nemen voor overleg en niet naar Matchis tekomen. De medewerkers van Matchis blijven vragen naar reizen en andere risico-factoren.

Medische keuring en de stamcelafname

Als je in de voorbereiding bent voor donatie vragen we je om je goed te houden aan alle overheidsmaatregelen en daar zelfs nog een schepje bovenop te doen, waar mogelijk. Daar hoort bij dat je bijeenkomsten van (grotere) groepen mensen zo veel mogelijk vermijdt. Voor het vervoer naar Matchis verzoeken we je om dit te overleggen met jouw donorcoördinator. We denken hierover graag met je mee. 

Met milde luchtwegklachten (neusverkoudheid, niezen, hoesten), kortademigheid, algeheel onwelbevinden of koorts willen we je niet in contact brengen met zorgverleners voor een keuring. Neem daarvoor de volgende checklist van het RIVM door. We willen zorgverleners zoveel mogelijk beschermen tegen besmetting, zodat ze zieke mensen kunnen blijven helpen. We zullen een nieuwe afspraak voor de medische keuring inplannen als je minimaal 24 uur klachtenvrij bent.

Uit eerdere ervaringen met andere infecties en ervaringen uit het buitenland zijn er geen redenen om aan te nemen dat het voor een donor extra gevaarlijk is om COVID19 te krijgen rondom de stamceldonatie. Het is wel heel belangrijk om bij klachten en twijfels tijdens een donatieprocedure direct contact op te nemen voor overleg. Heel veel concrete informatie is er voor dit virus nog niet, uit donorveiligheidsoverwegingen kan sneller besloten worden om de donatieprocedure te staken. De veiligheid van de donor staat voorop, daarin nemen we geen onnodige risico’s.