Matchis headerafbeelding Matchis headerafbeelding

Lesbrief Maatschappijleer & Burgerschap

Deze lesbrief is ontwikkeld samen met docenten Maatschappijleer & Burgerschap. De werkvormen van het lespakket Maatschappijleer en Burgerschap zijn zo gekozen dat verschillende vaardigheden worden geoefend, zoals: meningsvorming, argumenteren, kritisch denken en denken vanuit meerdere perspectieven. De modules zijn geschikt voor HAVO, VWO en MBO maar kunnen uiteraard ook door elkaar worden gebruikt. 


Vraagstukken die worden benoemd zijn makkelijk in te passen in de bestaande lesstof. Denk bijvoorbeeld aan: Waarom zou je stamceldonor worden? Waarom verplicht de overheid dit niet? Welke waarden spelen een rol bij wel of niet doneren en wat gebeurt er als je het perspectief inneemt van een donor, een niet-donor of patiënt die wacht op een transplantatie? Er kan worden gekozen uit modules die meer inzicht verschaffen over het fenomeen stamceldonatie, verschillende interactieve spelvormen, discussie en debat. 

Er is voor dit lespakket een filmpje gemaakt waarin drie jonge mensen hun verhaal doen: iemand die daadwerkelijk stamcellen heeft gedoneerd, een patiënt die stamcellen heeft ontvangen en iemand die zich heeft geregistreerd als donor. Dit filmpje kan worden gebruikt als inleiding of ter ondersteuning van de verschillende werkvormen. 

Aanvragen lesbrief

De lesbrief is digitaal opgezet en wordt (gratis) als PDF beschikbaar gesteld aan docenten.
Bestel hem hier direct. Vermeld in het bericht je naam, de naam van je school, onderwijsniveau en je e-mailadres.

De lesbrief is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Zie hiernaast de inhoud opgedeeld in de verschillende hoofdstukken. Zoals je kunt zien is het pakket opgebouwd uit diverse onderdelen en zijn er zes verschillende werkvormen om stamceldonatie op een leuke, actieve goede manier onder de aandacht te brengen.

Introductiefilm - onderwijsbrief Maatschappijleer & Burgerschap

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vindt u op onze cookie instellingen pagina.

OK