Stamceldonoren van Marokkaanse afkomst gezocht

Waarom zijn er meer stamceldonoren nodig?

Ernstig zieke patiënten met bijvoorbeeld leukemie kunnen genezen dankzij een stamceldonor. Je kunt lang niet van iedereen stamcellen ontvangen. De kans op een donor binnen de familie van de patiënt is slechts 30%. Als er geen familiedonor is, gaat Stichting Matchis op zoek naar een match in de databank. Helaas is er in Nederland een groot tekort aan geregistreerde stamceldonoren. Daarom is het niet mogelijk om voor elke patiënt op tijd een passende stamceldonor te vinden.

Waarom zijn er juist stamceldonoren van Marokkaanse afkomst nodig?

Bij het vinden van een passende donor speelt afkomst een belangrijke rol. Mensen van dezelfde afkomst hebben een grotere kans op een match. Op dit moment is het aantal geregistreerde stamceldonoren van Marokkaanse afkomst niet groot genoeg om de hoeveelheid ernstig zieke patiënten van Marokkaanse afkomst te kunnen helpen. Het is van levensbelang dat meer mensen met Marokkaanse genen zich registreren als stamceldonor. 

alt text image

Mag het van je geloof?

Er is nog wel eens onduidelijkheid over de vraag of stamceldonatie mag binnen de regels van de Islam. Stichting Matchis is hiervoor een aantal jaren geleden te rade gegaan bij imam Azzedine Karat. Zijn antwoord kun je in deze video zien.

alt text image

Wat is stamceldonatie?

In deze animatie wordt uitgelegd waarom stamcellen zo belangrijk zijn voor ernstig zieke patiënten en hoe het doneren van stamcellen in zijn werk gaat.

Wanneer heeft een patiënt stamcellen van een donor nodig?

De meest voorkomende ziekte waarvoor een stamceltransplantatie wordt toegepast is leukemie. Bij een ernstige bloedziekte zoals leukemie is de aanmaak van de gezonde bloedcellen verstoord. Gezonde bloedcellen zijn nodig voor het vervoer van zuurstof, bestrijding van infecties en het voorkomen van bloedingen. Door de verstoorde aanmaak van bloedcellen komt een patiënt in een levensbedreigende situatie. Bij een stamceltransplantatie krijgt een patiënt van een donor weer goed functionerende stamcellen die zelf nieuwe en gezonde bloedcellen aan gaan maken.

Naast de aanmaak van nieuwe stamcellen en bloedcellen kunnen de stamcellen van de donor ook de zieke cellen in het lichaam van de patiënt herkennen. Als donorcellen de zieke cellen herkennen, kunnen zij deze vernietigen waardoor de patiënt kans heeft om, net zoals Houssam, volledig van de ziekte te genezen.

Als stamceldonor kun je dus letterlijk het leven van iemand redden.