Iets voor elkaar betekenen, dat geeft een goed gevoel!

Recent heeft Wouter stamcellen gedoneerd en hij deelt zijn ervaring graag met ons.

{caption}

"In juni heb ik mijzelf ingeschreven voor stamceldonatie via Matchis. Ik ontving een pakketje met een vragenlijst en een staafje om wangslijm te verzamelen. Dit heb ik teruggestuurd en vervolgens was ik ingeschreven als donor. Het kan zijn dat je nooit wordt opgeroepen, ik kreeg echter in juli al bericht dat ik een potentiele match was."

Opgeroepen

"Samen met een aantal andere personen van over de hele wereld ben ik opgeroepen om bloed te laten afnemen om op te sturen naar Matchis. Binnen 3 tot 6 maanden krijg je normaal bericht of je de uiteindelijke match bent. Na drie weken werd ik gebeld dat ik de perfecte match was voor iemand met een bloedziekte."

Medische keuring

"Binnen enkele weken had ik een medische keuring. Tijdens deze medische keuring werden er kleine buisjes bloed afgenomen. Verder werd er een hartfilmpje gemaakt, urine werd opgestuurd, bloedruk en hartslag werden gemeten en er werd een longfoto gemaakt. Na dit alles was er een gesprek met een arts die ook nog even luisterde naar mijn hart, longen en buik. De arts voelde ook nog of mijn klieren in orde waren. De arts besprak uiteindelijk de resultaten met mij en gaf aan dat ik voor de laatste resultaten binnen 5 werkdagen gebeld zou worden. 

Mijn hartfilmpje was niet helemaal in orde en hiervoor moest ik naar de cardioloog. Er werd een hartecho gemaakt en ik heb een a-typische hartafwijking die ongevaarlijk is en vaker voorkomt. Het feit dat ik langs de cardioloog moest laat zien dat ze geen enkel risico willen nemen met de donor. Het moet helemaal veilig voor je zijn. Eindelijk had ik groen licht voor de donatie. Het grote voordeel van deze medische keuring is niet alleen dat ik nu wist dat ik mocht gaan doneren, maar ook dat ik nu zelf weet dat ik gezond ben."

Stamcellen doneren

Vier dagen voor de donatie kreeg ik een spuitinstructie. Elke ochtend en avond heb ik mijzelf moeten spuiten met een lichaamseigen stof. Door deze spuiten zijn de stamcelfabrieken in mijn botten extra hard gaan werken om ervoor te zorgen dat er stamcellen in mijn bloed terecht zouden komen. Hierdoor kan het zijn dat je botpijn krijgt en last van een grieperig gevoel. De dag voor de donatie moet je terug naar het ziekenhuis voor een laatste controle en dan ben je helemaal klaar voor D-day, donatie dag. 

Op de dag zelf werd ik aan een aferese apparaat aangesloten. Mijn bloed werd gefilterd en kwam vervolgens weer terug in mijn lichaam. Omdat ik veel stamcellen aan had gemaakt door de lichaamseigen stof in mijn lichaam te spuiten was ik binnen 4 uur klaar. Vlak voor de donatie word je nog een keer goed nagekeken en daarna begint het. Tijdens de donatie word je geweldig verzorgd. Alles ging goed en mijn stamcellen konden verzonden worden. Dit gebeurd op dezelfde dag. De stamcellen worden nog een keer gecontroleerd en gaan direct richting de patiënt, waar ook ter wereld.

Na de donatie

Gelukkig word je het hele proces bijgestaan door het geweldige en betrokken team van Stichting Matchis, de mensen van de hematologieafdeling en van de hemafereseafdeling. Allemaal even aardig en professioneel. Er is een regeling zodat er vervanging geregeld kan worden op jouw werk en alle onkosten worden vergoed. Ik heb gedoneerd voor een man van in de 50 en ik hoop dat ik hem en zijn gezin de toekomst terug heb kunnen geven.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen van deze website. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

OK