Matchis headerafbeelding Matchis headerafbeelding

Wanneer heeft een patiënt stamcellen van een donor nodig?

Aanmelden als stamceldonor

Vaak wordt een stamceltransplantatie voor de patiënt gezien als een laatste redmiddel.

Leukemie
De meest voorkomende ziekte waarvoor een stamceltransplantatie wordt toegepast is leukemie. Bij leukemie gaat het aanmaken van bloedcellen uit stamcellen anders. In het lichaam van een leukemiepatiënt delen de niet werkende witte bloedcellen zich ongecontroleerd door een DNA-defect. Daardoor komt er minder ruimte voor de normale bloedcellen.

Er kunnen dan levensbedreigende situaties ontstaan door:

  • Infecties (omdat er te weinig functionele witte bloedcellen zijn)
  • Bloedingen (door een tekort aan bloedplaatjes)
  • Zuurstofgebrek in gezond weefsel en organen (door een te laag aantal rode bloedcellen)

Na een stamceltransplantatie gaan de nieuwe stamcellen weer gezonde bloedcellen aanmaken.

Ziektebeelden
Naast leukemie kan een stamceltransplantatie ook voor andere ziektes worden toegepast. Een aantal voorbeelden:

  • Myelofibrose
  • Sikkelcelanemie
  • Thalassemie
  • MDS
  • Aplastische anemie

Bij een ernstige bloedziekte, zoals bijvoorbeeld leukemie, is de aanmaak van de gezonde bloedcellen verstoord. Gezonde bloedcellen zijn nodig voor het vervoer van zuurstof, bestrijding van infecties en het voorkomen van bloedingen. Door de verstoorde aanmaak van bloedcellen komt een patiënt in een levensbedreigende situatie. Bij een stamceltransplantatie krijgt een patiënt weer goed functionerende stamcellen die zelf nieuwe en gezonde bloedcellen aan gaan maken.

Immuunsysteem
Voordat een patiënt een stamceltransplantatie kan ondergaan is het noodzakelijk zijn eigen immuunsysteem “uit te schakelen”. Dit gebeurt door de patiënt te behandelen met een dosis chemotherapie en radiotherapie die zó hoog is, dat het beenmerg onherstelbaar beschadigd raakt. Zonder deze behandeling zal het immuunsysteem van een patiënt de donorcellen aanvallen en vernietigen waardoor de transplantatie mislukt.

De nieuwe stamcellen van een donor worden via een infuus toegediend en gaan zelf naar het beenmerg toe. Hier zullen zij zich gaan vermeerderen en later gezonde bloedcellen produceren. Het duurt ongeveer twee weken voordat zichtbaar is in een laboratorium dat de nieuwe stamcellen hun werk doen.

Genezing
Naast de aanmaak van nieuwe stamcellen en bloedcellen kunnen de donorcellen ook zieke cellen herkennen. Als donorcellen de zieke cellen herkennen, kunnen zij deze vernietigen waardoor de patiënt kans heeft om volledig van een ziekte te genezen.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vindt u op onze cookie instellingen pagina.

OK