Surinaamse donoren gezocht

Waarom zijn er meer stamceldonoren nodig?

Per jaar krijgen enkele duizenden mensen in Nederland te horen dat ze een vorm van bloedkanker hebben. Een patiënt met leukemie of een andere vorm van bloedkanker kan genezen door middel van een stamceltransplantatie. In Nederland is er een groot tekort aan stamceldonoren. Het lukt hierdoor niet om voor iedere patiënt de best passende stamceldonor te vinden. Meer donoren betekent voor patiënten een grotere kans op leven.

Waarom zijn er juist stamceldonoren van Surinaamse afkomst nodig?

Bij het vinden van een passende donor speelt afkomst een belangrijke rol. Mensen van dezelfde afkomst hebben een grotere kans op een match. Op dit moment is het aantal geregistreerde stamceldonoren van Surinaamse afkomst niet groot genoeg om de hoeveelheid ernstig zieke patiënten van Surinaamse afkomst in Nederland te kunnen helpen.

Geldt het tekort voor alle etniciteiten binnen de Surinaamse gemeenschap?

De Surinaamse gemeenschap is een zeer diverse gemeenschap en het tekort geldt voor alle etniciteiten binnen deze gemeenschap. Naast etniciteit is de regio waar je vandaan komt ook zeer belangrijk bij het vinden van een match. Daarom is Stichting Matchis specifiek op zoek naar mensen met een Surinaamse migratieachtergrond.

Lees hier hoe stamceldonatie werkt.

alt text image

Roué Verveer is stamceldonor!

Toen cabaretier Roué Verveer over het tekort aan stamceldonoren van Surinaamse afkomst hoorde, ging hij meteen over tot actie en registreerde hij zich direct. In een interview legt hij uit waarom hij het belangrijk vindt om stamceldonor te zijn.

alt text image

Stamceldonor gezocht

Het leven lachte de in Suriname geboren Marlon Etnel (45) en zijn gezin toe, totdat vorig jaar bij hem een zeldzame vorm van lymfeklierkanker werd ontdekt. Nu heeft hij dringend een stamceldonor nodig om te overleven. Tot op heden niet gelukt om een geschikte donor te vinden.

alt text image

Wat is stamceldonatie?

Iedereen die aan de gezondheidseisen voldoet, in Nederland woont en tussen de 18 en 55 jaar oud is, kan zich aanmelden als stamceldonor.

alt text image

Hoe doneer je stamcellen precies?

Als er een match is gevonden, ontvang je een oproep van Matchis. Wat zijn dan de volgende stappen en hoe gaat stamceldonatie precies in zijn werking?