Surinaamse donoren gezocht

Waarom zijn er nieuwe stamceldonoren nodig?

Per jaar krijgen enkele duizenden mensen in Nederland te horen dat ze een vorm van bloedkanker hebben. Een patiënt met leukemie of een andere vorm van bloedkanker kan genezen door middel van een stamceltransplantatie. In Nederland is er een groot tekort aan stamceldonoren. Het lukt hierdoor niet om voor iedere patiënt de best passende stamceldonor te vinden. Meer donoren betekent voor patiënten een grotere kans op leven.

Waarom zijn er juist stamceldonoren nodig van Surinaamse afkomst?

Bij het vinden van een passende donor speelt afkomst een belangrijke rol. Mensen van dezelfde afkomst hebben een grotere kans op een match. De stamceldonorbanken in Suriname zijn niet groot genoeg om de hoeveelheid patiënten van Surinaamse afkomst in Nederland te kunnen voorzien van een passende stamceldonor. De Surinaamse gemeenschap is een zeer diverse gemeenschap en het tekort geldt voor alle etniciteiten binnen deze gemeenschap. Naast etniciteit is de regio waar je vandaan komt ook zeer belangrijk bij het vinden van een match. Daarom is Stichting Matchis specifiek op zoek naar mensen met een Surinaamse migratieachtergrond.

Vinden de patiënten dan niet vaker een match binnen hun familie?

Inderdaad is de kans op een volledige match het grootst bij broers of zusters van de patiënt, maar dat is maar 25% per broer of zus. Voor slechts 30% van de patiënten wordt een volledig passende stamceldonor binnen de familie gevonden.

Lees meer over stamceldonatie.

alt text image

Tanjuschka is stamceldonor

Tanjuschka (38) verhuisde op vijfjarige leeftijd vanuit Suriname naar Nederland. Met haar dochter woont ze in Zaandam, waar ze in de zorg werkzaam is. Toen Tanjuschka over het tekort aan Surinaamse stamceldonoren las, twijfelde zij niet en registreerde zich meteen. 
alt text image

Hoe werkt stamceldonatie?

Iedereen die aan de gezondheidseisen voldoet, in Nederland woont en tussen de 18 en 50 jaar oud is, kan zich aanmelden als stamceldonor.