Bloed doneren

Naast stamcellen is het ook mogelijk om bloed te doneren. Om bloeddonor te worden moet je je aanmelden bij Sanquin, de bloedbank.

Wat houdt bloeddonatie in?

Je kunt je aanmelden als bloeddonor als je tussen de 18 en 65 jaar oud bent en aan de gezondheidseisen voldoet. De criteria kun je terugvinden op de site van Sanquin, de Bloedbank. Het doneren van bloed duurt ongeveer 10 minuten. Per keer geef je 500 ml bloed. Voor de hele afspraak moet je ongeveer een uur uittrekken. Je ontvangt vanzelf een oproep om bloed te komen geven. Mannen mogen maximaal vijf keer per jaar bloedgeven en vrouwen maximaal drie keer per jaar. Hoe vaak je wordt opgeroepen hangt af van de bloedgroep die op een bepaald moment nodig is. 

Wat is bloed?

Bloed vormt het transportsysteem van je lichaam. Het stroomt voortdurend om zuurstof en (voedings)stoffen aan weefsel te leveren en afvalproducten af te voeren. Bloed is vloeibaar en komt via de bloedvaten op alle plaatsen van het lichaam. Ook speelt het een belangrijke rol bij de afweer tegen ziekteverwekkers in het lichaam en zorgt het voor een constante lichaamstemperatuur.
Gemiddeld heeft een volwassen vrouw 4,5 liter bloed en een volwassen man 5,6 liter bloed in het lichaam. Bloed bestaat voor ongeveer de helft uit plasma. Bloedplasma bestaat voornamelijk uit vocht en eiwitten. De andere helft van je bloed bestaat uit bloedcellen, namelijk: rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes.

Bloedgroepen

Er bestaan 8 verschillende bloedgroepen: A-positief, A-negatief, AB-positief, AB-negatief, O-positief, O-negatief, B-positief en B-negatief. Welke bloedgroep je hebt wordt bepaald door bepaalde chemische structuren aan de buitenkant van je rode bloedcellen. Het zogenoemde A-antigeen hoort bij bloedgroep A, het B-antigeen hoort bij bloedgroep B, en als beide structuren voorkomen dan heb je bloedgroep AB. Bij mensen met bloedgroep 0 (nul) ontbreekt het A- en B-antigeen.

Waarom bloed doneren?

Als bloeddonor kun je levens redden. Lees hier hoe belangrijk de verschillende componenten uit het bloed zijn:

  • De rode bloedcellen gaan na patiënten die veel bloed hebben verloren. Bijvoorbeeld omdat ze een zwaar ongeluk hebben gehad, of een grote operatie moeten ondergaan. Ook patiënten met bijvoorbeeld een beenmergafwijking ontvangen rode bloedcellen van een donor omdat ze zelf niet voldoende rode bloedcellen kunnen aanmaken.
  • Bloedplasma gaat naar patiënten met brandwonden of mensen die een zeer grote hoeveelheid bloed hebben verloren. Ook worden er belangrijke medicijnen gemaakt uit bloedplasma. 
  • Bloedplaatjes gaan voornamelijk naar patiënten met een kwaadaardige bloedziekte zoals leukemie. 

Ben je als stamceldonor ook automatisch bloeddonor?

Nee. Wanneer je als stamceldonor geregistreerd staat, ben je niet automatisch ook bloeddonor. Het registreren als bloeddonor gaat via Sanquin, de bloedbank. Registreren als stamceldonor doe je bij Stichting Matchis, het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren. Het is mogelijk om zowel stamceldonor als bloeddonor te zijn!

Aanmelden als bloeddonor bij Sanquin