Wil jij deze maand één iemand vragen om ook stamceldonor te worden?

Januari is de maand van goede voornemens. Daarom ontvangt een deel van de geregistreerde stamceldonoren in januari een brief met daarin de vraag of zij als goed voornemen één iemand willen vragen om ook stamceldonor te worden.

Samenwerken

Op dit moment staan er meer dan 410.000 stamceldonoren in Nederland geregistreerd. Om voor zoveel mogelijk patiënten een geschikte stamceldonor te kunnen vinden, is het belangrijk dat dit aantal de komende jaren nog verder toeneemt. En daarvoor hebben we jouw hulp nodig! 

Na succesvolle 'donor werft donor' acties de afgelopen jaren, sturen wij in januari 2024 weer een brief naar alle nieuwe stamceldonoren die wij het afgelopen jaar in het donorbestand hebben mogen opnemen. In deze brief staat een belangrijke vraag: Wil jij dit jaar één iemand vragen om zich, net als jij, te registreren als stamceldonor?

Thijs weet als geen ander hoe belangrijk die ene aanmelding kan zijn

Ook dit jaar vragen we onze geregistreerde donoren om één iemand in hun omgeving aan te sporen om stamceldonor te worden. En dat die éne aanmelding letterlijk van levensbelang kan zijn, dat weet Thijs Roos (29) als geen ander. Door een goede vriend werd hij gevraagd om donor te worden. Nu is Thijs maar wat blij dat hij die stap heeft gezet. Dit jaar doneerde hij zijn stamcellen voor een ernstig zieke man ergens op de wereld.   

Thijs: “Ik had zelf nog niet van het onderwerp stamceldonatie gehoord totdat een vriend van me erover begon. Hij had zichzelf aangemeld en via Matchis gehoord dat er nog een groot tekort was aan jonge donoren. Dus kreeg ik de vraag: Thijs, waarom meld jij je ook niet aan? Mijn eerste gedachte was dat stamcellen doneren via een hele heftige operatie ging, maar nadat ik wat informatie op de site had gelezen viel het me eigenlijk reuze mee. De beslissing om me aan te melden was voor mij snel gemaakt. 

Ik had gelezen dat de kans op een oproep ontzettend klein is, dus het telefoontje dat ik eerder dit jaar van Matchis kreeg, kwam als een verrassing. ‘Matchis, wat is dat ook alweer?’, was mijn eerste reactie, maar tijdens het gesprek met de medewerker kwam het allemaal al snel weer terug. Ik bleek een match te zijn voor een patiënt! 

Ik heb toen wel even bewust een moment genomen om bij mijzelf na te gaan: wil ik dit? Al heel snel wist ik: ja, ik wil dit graag voor een ander doen. Natuurlijk vond ik het wel spannend, maar als ik er nu op terugkijk is het me heel erg meegevallen. Ik heb even wat last gehad van de medicatie voorafgaand aan de donatie, maar dat kon ik goed relativeren. Voor mij is het een kort moment van ongemak terwijl de persoon die de stamcellen nodig heeft veel ergere dingen moet doormaken.  

De donatie zelf ging via het bloed waarbij een apparaat de stamcellen uit mijn bloed filterde. Na de donatie kreeg ik te horen dat het een man tussen de 60 en 70 jaar betrof. Dat vond ik wel heel bijzonder om te horen omdat mijn vader in dezelfde leeftijdscategorie zit. Als ik aan de patiënt denk zie daarom ook een vader voor me, mogelijk net of bijna met pensioen, die zoiets heftigs door moet maken. Dat komt wel even binnen. 

Ik heb de vriend die mij had aangespoord telkens op de hoogte gehouden van mijn donatieproces. Hij was ook mee naar het ziekenhuis op de dag van de donatie! Het is wel gek om te beseffen dat als hij me er niet op had gewezen, er misschien wel helemaal geen match voor deze patiënt geweest was. Op mijn beurt heb ik ook mensen in mijn eigen omgeving aangespoord om donor te worden. Stel je voor dat een van hen die éne match voor iemand zou zijn. Ik weet nu dat het zeker niet onmogelijk is en heb zelf mogen ervaren hoe een klein gebaar een groot verschil voor een ander kan maken!” 

Een persoonlijke boodschap van Thijs

Hoe werf ik een nieuwe donor?

Als je van ons de brief hebt ontvangen, dan heb je waarschijnlijk gezien dat er ook een kaart bij zit. Deze kaart kun je aan iemand geven waarvan jij denkt dat hij of zij stamceldonor zou willen worden. Vanuit Matchis zijn we vooral op zoek naar donoren in de leeftijd 18 t/m 35 jaar omdat de stamcellen van een jongere donor de patiënt een betere kans op genezing geven. Denk aan vrienden, collega's, familie, etc. Je zou aan je omgeving kunnen uitleggen wat voor jou de overweging is geweest om stamceldonor te worden. Als iemand op zoek is naar meer informatie over stamceldonatie, dan kun je hem of haar doorverwijzen naar onze website: www.matchis.nl

Als je de kaart liever digitaal aan iemand doorstuurt of de oproep via social media wilt delen, dan kun je hieronder de digitale versie van de kaart of de afbeeldingen voor social media downloaden.

Download de social-media afbeelding hier: