Matchis headerafbeelding Matchis headerafbeelding

Wat zijn stamcellen?

Als wij het bij Matchis over stamcellen hebben, hebben we het alleen over de bloedstamcellen.

Stamcellen zijn bijzondere soorten cellen. Ze kunnen zich oneindig delen, maar kunnen ook veranderen in andere cellen. Er zijn heel veel verschillende soorten stamcellen. Als er op onze site over stamcellen gesproken wordt, bedoelen we hiermee de bloedvormende stamcellen, ook wel bloedstamcellen.

Bloedcellen
In je lichaam zijn stamcellen eigenlijk een soort bloedproductiefabrieken. Stamcellen bevinden zich in het beenmerg. Beenmerg is een zacht week weefsel dat zich binnen de centrale holten van diverse botten in het lichaam bevindt. Uit de stamcellen in je beenmerg ontstaan alle verschillende soorten bloedcellen zoals: bloedplaatjes, witte bloedcellen en rode bloedcellen.

  • Rode bloedcellen vervoeren zuurstof naar alle lichaamsdelen door middel van hemoglobine dat zuurstof bindt.
  • Witte bloedcellen verdedigen het lichaam tegen lichaamsvreemde stoffen en indringers en helpen bij het opruimen van afgestorven cellen in het lichaam.
  • Bloedplaatjes spelen een belangrijke rol bij de bloedstolling.

Terwijl jij dit leest, zijn je stamcellen bezig om nieuwe cellen te maken. Dit gaat de hele dag door. Per minuut worden er ongeveer 350 miljoen bloedplaatjes en rode en witte cellen aangemaakt. Na een stamceldonatie heeft het lichaam binnen een korte periode de cellen zelf weer aangevuld.

Functie
Stamcellen hebben twee belangrijke functies:

  1. Het op peil houden van de hoeveelheid bloedcellen in je lichaam
  2. Zorgen voor extra aanmaak van bloedcellen bij infectie of bloedingen

Als stamceldonor doneer je alleen bloedstamcellen. Deze bloedstamcellen worden voortdurend door het lichaam vervangen, je kunt ze dus makkelijk missen en hebt ze zo weer aangemaakt.

Stamcellen zijn tegenwoordig vaak in het nieuws omdat deze wellicht kunnen bijdragen aan het herstel van zieke of beschadigde organen. Bij Matchis houden wij ons alleen bezig met het donatieproces van bloedstamcellen voor een patiënt. We doen bij Matchis geen stamcelonderzoek.

Ben jij scholier, student of docent en wil je een les, spreekbeurt of profielwerkstuk doen over stamceldonatie, lees dan meer over onze onderwijspakketten.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vindt u op onze cookie instellingen pagina.

OK