Stamcelverhalen

Voor mensen met een ernstige bloedziekte zoals leukemie, zijn stamcellen van een donor vaak de laatste kans om te kunnen genezen. Maar er is een groot tekort aan jonge donoren tussen de 18 en 35 jaar. Jij kan iemand die kans op leven geven door je aan te melden als stamceldonor!

Aanmelden als stamceldonor
alt text image

Het verhaal van Shereni (26)

"Ik deed van alles: uitgaan, sporten, festivals, werken. Toen ik de diagnose leukemie kreeg viel dat in één keer weg." Dankzij een stamceldonor heeft Shereni haar toekomst teruggekregen.

alt text image

Het verhaal van Robin (23)

Hoe voelt het om het leven van een kind te redden? Robin kan het weten. Hij doneerde zijn stamcellen aan een klein jongetje ergens op de wereld. Na zijn donatie ontving hij een indrukwekkende brief.

alt text image

Het verhaal van Edwin (31)

Nadat Edwin als marinier op uitzending is geweest naar Afghanistan, merkt hij dat hij zich niet meer zo fit voelt. Voor de zekerheid gaat hij even langs de dokter. Niet veel later staat zijn wereld op zijn kop. 

alt text image

Het verhaal van Jorik (28)

Jorik doneerde zijn stamcellen en redde daarmee het leven van een jonge man. "De donatie is me alles meegevallen, ik ben dankbaar dat ik dit voor een ander heb mogen doen!"

Het verhaal van Merel (21)

Merel was 16 toen ze leukemie kreeg. Dankzij een anonieme stamceldonor heeft zij haar leven weer teruggekregen. "Wat een geluk dat die persoon zich ooit heeft aangemeld als stamceldonor."
Lees het verhaal van Merel

alt text image

Wat is stamceldonatie?

Om voor alle patiënten een match te kunnen vinden, is het belangrijk dat meer jonge mensen tussen de 18 en 35 jaar zich aanmelden als stamceldonor. Maar wat is stamceldonatie eigenlijk en wat kun je verwachten als je wordt opgeroepen?

Ik wil stamceldonor worden

"Dankzij mijn donor leef ik nog! Wat heb ik een geluk gehad dat deze persoon zich ooit heeft geregistreerd als stamceldonor."

Merel

Meer informatie over stamceldonatie

Waarom stamceldonor worden?

Een patiënt kan lang niet van iedereen stamcellen ontvangen. Daarvoor moet er een donor gevonden worden met dezelfde weefseltypering, maar de kans dat twee willekeurige mensen met elkaar matchen is heel erg klein. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich aanmelden als stamceldonor. De kans dat je ooit wordt opgeroepen om daadwerkelijk te doneren is klein, maar áls jij een match bent dan kun je letterlijk een leven redden.

Hoe werkt stamceldonatie?

In veruit de meeste gevallen worden stamcellen uit het bloed gefilterd via een soort centrifuge-apparaat. Soms worden stamcellen direct uit het beenmerg gehaald. Voor beide manieren kom je een dag naar het ziekenhuis. Alle kosten, inclusief afwezigheid van het werk, worden vergoed. Pas als jij een (mogelijke) match bent met een patiënt nemen wij contact met je op. Je hoeft dan niet direct te komen doneren. Eerst krijg je een uitgebreide voorlichting en medische keuring om er zeker van te zijn dat je helemaal gezond bent. Daarna plannen we in overleg met jou de daadwerkelijke donatie van de stamcellen in. Het doneren van stamcellen duurt een dag, maar de patiënt kan er een leven voor terugkrijgen!

Aanmelden

  1. Registreer je online
    Vul hier het online registratieformulier in om een registratiesetje met wattenstaafjes te ontvangen.
  2. Stuur jouw wangslijmvlies op
    Neem wat wangslijm af en stuur de wattenstaafjes terug in de retourenvelop.
  3. Top! Je bent geregistreerd als stamceldonor!
    Je staat nu geregistreerd in de database van stamceldonoren. De kans dat je ooit wordt gevraagd om te doneren is heel klein, maar áls jij een match bent kun je een leven redden!