Word stamceldonor

Word stamceldonor

Voor patiënten die een stamceltransplantatie moeten ondergaan zijn stamcellen van een stamceldonor vaak de laatste kans op leven.

Aanmelden

Word stamceldonor

Per jaar krijgen enkele duizenden mensen in Nederland te horen dat ze een vorm van bloedkanker hebben. Een patiënt met leukemie of een andere ernstige bloedziekte kan genezen door middel van een stamceltransplantatie.

Nog steeds is het niet mogelijk om voor elke patiënt op tijd een passende stamceldonor te vinden. De kans dat je een donor binnen de familie van de patiënt vindt, is slechts 30%.  Er moet dus vaak worden gezocht naar niet-verwante stamceldonoren. In Nederland is er een groot tekort aan  onverwante stamceldonoren, slechts vier procent van de Nederlandse patiënten ontvangt stamcellen van een Nederlandse donor. De kans dat er een goede match is tussen een onverwante donor en ontvanger is enorm klein. Daarom is jouw aanmelding van levensbelang.

Uitleg: Wat is stamceldonatie?

De video geeft een korte uitleg over stamceldonatie.

Doelgroep

Iedereen die aan de gezondheidscriteria voldoet, in Nederland woont en tussen de 18 en 50 jaar oud is, kan zich aanmelden als stamceldonor. Je kunt je aanmelden door dit formulier in te vullen. Je kunt je aanmelden  als stamceldonor door het formulier op deze site in te vullen. Let op: je bent dan nog niet meteen donor. Je ontvangt thuis nog een registratiesetje om je aanmelding te voltooien.

Aanmelden t/m 50 jaar: waarom?

De maximumleeftijd van stamceldonoren in Nederland en de meeste landen is 55 jaar. Dit is omdat de kwaliteit van de stamcellen na die leeftijd merkbaar afneemt, terwijl de risico’s van een stamceldonatie juist toenemen. Verder laat onderzoek dat de stamcellen van jongere donoren (het liefst tussen de 18 en 35 jaar) betere transplantatieresultaten geven bij de patiënt, en hier doen wij het uiteindelijk voor. Omdat voor de inschrijving als stamceldonor een dure weefseltypering moet worden verricht, hebben wij de grens bij de aanmelding nu op 50 jaar staan.

    Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen van deze website. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

    OK