Matchis headerafbeelding Matchis headerafbeelding

Word donor

Voor patiënten met een vorm van bloedkanker zoals leukemie, zijn stamcellen van een donor vaak een laatste kans op leven. Jij kan iemand die kans geven door je aan te melden als stamceldonor!

Meld je aan als stamceldonor

Iedereen die aan de gezondheidseisen voldoet, in Nederland woont, tussen de 18 en 50 jaar oud is, kan zich aanmelden als stamceldonor.

In het aanmeldformulier stellen we vragen over de gezondheid, om te bepalen of je geschikt bent als donor. We stellen strenge gezondheidseisen om te voorkomen dat er risico’s zijn voor de donor of de patiënt. Je kan je niet aanmelden voor 1 specifieke patiënt, je meld je aan voor alle patiënten die in dezelfde situatie zitten.

Als je eenmaal stamceldonor bent, is de kans dat je wordt opgeroepen klein. Als jij een match bent met een patiënt, nemen wij contact met je op. Je kunt stamcellen op twee manieren doneren via het bloed of beenmerg. Welke procedure gekozen wordt, hangt af van de behandelend arts van de patiënt.

"Stamcellen doneer je in de meeste gevallen via het bloed."

Aanmelden kan eenvoudig via het online aanmeldformulier. Na het invullen van het formulier op onze website krijg je een bevestigingsmail. Alleen als je de mail bevestigd hebt krijg je een registratiesetje thuisgestuurd, om wangslijm af te nemen.

Wangslijm neem je af met de wattenstaafjes uit het registratiesetje. Deze haal je per stuk gedurende 1 minuut langs de binnenkant van je wang. Let op: zodra je het wangslijmvlies afgenomen hebt met de wattenstaafjes is het voor de houdbaarheid belangrijk dat je het registratiesetje zo snel mogelijk op de post doet.

Als je het registratiesetje hebt teruggestuurd, sturen wij het naar het lab, zodra de typering terug is uit het lab, kunnen wij je registratie afronden en sta je geregistreerd als stamceldonor. 

Weten of jij stamceldonor kunt worden lees meer.

Als je eenmaal in het bestand opgenomen bent, is de kans dat je wordt opgeroepen klein. Daarom is jouw aanmelding van levensbelang! Als jij een match bent met een patiënt, nemen wij contact met je op. Pas dan volgt - na uitgebreide voorlichting en (medische) keuring - de daadwerkelijke donatie van de stamcellen. Hier gaat enige tijd overheen, de donatie wordt in overleg met jou ingepland.

Je kunt stamcellen in de meeste gevallen via het bloed doneren, soms gaat dit via het beenmerg. Welke procedure gekozen wordt, hangt af van de behandelend arts van de patiënt. Als donor kan je een voorkeur doorgeven. Afname gebeurt alleen in het LUMC in Leiden of het Radboudumc in Nijmegen. De donatie is altijd geheel vrijwillig en anoniem. Voor het doneren van de stamcellen krijg je geen vergoeding, wel worden de gemaakte onkosten vergoed.

Bekijk hier de uitgebreide uitleg van stamceldonatie via bloed en beenmerg.

Bekijk in deze video hoe stamceldonatie werkt!

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vindt u op onze cookie instellingen pagina.

OK