Matchis headerafbeelding Matchis headerafbeelding

Berend draagt zijn stamceldonatie voor altijd met zich mee

03 juni 2022

Nadat je stamcellen ontvangt van een donor, draag je voor altijd iets van die persoon met je mee. Andersom is een stamceldonatie ook voor de donor zelf een hele bijzondere gebeurtenis. De 26-jarige Berend liet na zijn donatie een tatoeage in morse code zetten ter ere van de ontvanger van zijn stamcellen: "Zo blijf ik de rest van mijn leven met hem verbonden!"

"Ik ben Berend, ondertussen 26 jaar oud, en ongeveer 3 jaar geleden heb ik stamcellen mogen doneren. Eigenlijk vrij kort nadat ik me had aangemeld werd ik gebeld omdat ik een mogelijke match was. Ik ben toen eigenlijk zonder enige twijfel het proces ingegaan. De begeleiding vanuit Matchis heb ik als ontzettend prettig ervaren. Overal waar ik kwam merkte ik de waardering voor wat ik aan het doen was en ik voelde me overal enorm op mijn gemak. Uiteindelijk heeft het proces mij in totaal een dag of 4 gekost en heb ik me nooit echt slecht of ziek gevoeld. Wel wat slapjes na de donatie zelf, maar dat had ik er lachend voor over. 

Overweldigend nieuws

Het meest bijzondere moment voor mij was zo'n twee jaar later. Toen heb ik uit eigen beweging naar Matchis gebeld met de vraag of de behandeling was gelukt. Ik was heel erg nerveus om dit te vragen omdat ik ook slecht nieuws kon krijgen. Maar integendeel: 'de behandeling is gelukt en hij leeft nog'. Het moment dat ik dat te horen heb gekregen is een van de meest overweldigende en nederige momenten uit mijn leven. 

Een tijd later heb ik besloten dat ik dit zó bijzonder vond dat ik hiervoor een tatoeage wilde laten zetten. Deze persoon heeft voor de rest van zijn leven iets van mij in zijn lichaam, dus wilde ik ook iets van hem. Ondanks dat je niet weet wie of waar deze persoon is, voel je toch een bepaalde connectie. Wat de tatoeage moest betekenen was al vrij snel duidelijk: Er moest 'man twintig' komen te staan. De enige informatie die ik had over deze persoon, een man van 20. Een jongen van mijn leeftijd. 

Ik heb dit in morse code op mijn onderarm laten zetten om het toch in een subtiel design te houden. Op deze manier zal ik voor de rest van mijn leven herinnerd worden aan het moment dat ik te horen kreeg dat ik iemand zijn leven heb gered. Ik zal voor de rest van mijn leven verbonden blijven met hem. Deze man van 20."

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vindt u op onze cookie instellingen pagina.

OK