Matchis headerafbeelding Matchis headerafbeelding

Bijzondere aandacht voor Rosa Matchis op Floriade

Op zondag 5 juni werd de Rosa Matchis op de tentoonstelling Floriade in Almere officieel gedoopt. Achter de Rosa Matchis schuilt het bijzondere verhaal van rozenkweeker Patrick Wijnhoven, die zelf bij de doop aanwezig was.

Verhaal met een goede afloop

Het dopen van de roos was de uitdrukkelijke wens van Patrick Wijnhoven, ex-bloedkankerpatiënt. De rozenkweker uit Wanssum werd op 28-jarige leeftijd gediagnosticeerd met leukemie. Na enkele behandelingen bleef er nog slechts één optie over om hem te genezen: een stamceltransplantatie. In de familie bleek er geen passende donor te zijn en daarmee startte de zoektocht. Uiteindelijk vond stichting Matchis voor Patrick een geschikte (anonieme) stamceldonor. Inmiddels 24 jaar geleden werd Patrick succesvol getransplanteerd met stamcellen van deze donor. Hierdoor kon hij na enige tijd verder met zijn leven en dat deed hij! Hij trouwde en kreeg twee kinderen. 

Rosa Matchis

Omdat Patrick zeer dankbaar is voor de tweede kans die hij in het leven heeft gekregen, maakt hij er een missie van om het belang van voldoende stamceldonoren onder de aandacht te brengen. Met een rode tuinroos, die is gekweekt door Jan Spek rozen uit Boskoop en samen met Patrick geselecteerd, hoopt hij meer aandacht en geld voor stamceldonatie te genereren. De kleur is geen toeval, maar verwijst naar de bloedkanker waarvan hij is genezen. Een gedeelte van de opbrengst van de verkoop van de roos wordt gedoneerd aan Matchis.

De tuinroos is te zien bij Floriade, waar de roos op zondag 5 juni in de tuin van de Cultuurgroep Rozen gedoopt werd. Deze bijzondere naamgevingsceremonie werd verricht door onze directeur Jaap Dijkman, Alex Spek van Jan Spek Rozen, Jaap Smit van Floriade en Patrick Wijnhoven zelf .

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vindt u op onze cookie instellingen pagina.

OK