Matchis headerafbeelding Matchis headerafbeelding

Match van je leven: een eerlijke podcast over stamceldonatie

07 september 2023

Deze week, bij de start van de Wereld Bloedkanker maand, start Matchis met een podcast over stamceldonatie. In 9 afleveringen komen alle onderdelen van stamceldonatie aan bod. Ook lastige vragen worden niet uit de weg gegaan. De podcast is onder andere te vinden op Spotify.

De podcast behandelt een breed terrein. De patiënt die dringend stamcellen nodig heeft, de patiënt die ze al heeft ontvangen en de donoren die stamcellen hebben gegeven. Maar ook de vereisten en voorwaarden om donor te kunnen worden komen aan bod. De voordelen worden  besproken maar ook de twijfels bij en mogelijke bijwerkingen van de donatie.  
Naast deze vaak zeer persoonlijke verhalen worden ook heel praktische onderwerpen besproken. Hoe ziet het traject eruit als je een match bent en wat gebeurt er met de stamcellen als ze eenmaal zijn afgenomen? Een koerier vertelt wat hij tegen kan komen, ook letterlijk als je met de stamcellen onderweg bent naar de patiënt, ergens ter wereld. Acteur Ferdi Stofmeel neemt de luisteraar mee om uitleg te (laten) geven over alles wat met stamceldonatie te maken heeft. 

Voorlichting

Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen wel ‘iets’ van stamceldonatie afweten. Velen geven ook aan dat ze meer kennis erover willen hebben. Dat helpt bij het nemen van een besluit om wel of geen stamceldonor te worden. “Deze serie is dan ook vooral bedoeld als voorlichting. In je eigen tijd waar en wanner je het wilt iets meer te weten komen over stamceldonatie” zegt Bert Elbertse, verantwoordelijk voor de voorlichting en werving bij Matchis. “Soms zakelijke uitleg, maar we willen zeker de emotionele kant van het verhaal vertellen, zowel positief als soms wat negatiever, zo eerlijk mogelijk”. 
Luister hier: https://www.matchis.nl/podcast
 

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vindt u op onze cookie instellingen pagina.

OK