Matchis headerafbeelding Matchis headerafbeelding

Wat zijn stamcellen?

Als wij het bij Matchis over stamcellen hebben, hebben we het alleen over de bloedstamcellen.

Stamcellen zijn de ‘moedercellen‘ van alle cellen waaruit het bloed is opgebouwd: rode cellen, witte cellen en bloedplaatjes. De bloedstamcellen zitten in de beenmergholtes.

De bloedstamcellen in het beenmerg vormen maar een klein deel van ons lichaamsgewicht, maar zijn enorm productief. Zo maakt het beenmerg elke seconde 2,4 miljoen rode bloedcellen aan. Na een stamceldonatie heeft het lichaam binnen een korte periode de cellen zelf weer aangevuld.

Bloedcellen worden voortdurend vervangen. Oude bloedcellen worden afgebroken in de milt en nieuwe bloedcellen worden aangemaakt door de bloedstamcellen. Die bevinden zich in het beenmerg, aan de binnenkant van onze botten.

Als stamceldonor doneer je alleen bloedstamcellen. Deze bloedstamcellen worden voortdurend door het lichaam vervangen, je kunt ze dus makkelijk missen en hebt ze zo weer aangemaakt.

Stamcellen zijn tegenwoordig vaak in het nieuws omdat deze wellicht kunnen bijdragen aan het herstel van zieke of beschadigde organen. Bij Matchis houden wij ons alleen bezig met het donatieproces van bloedstamcellen voor een patiënt. We doen bij Matchis geen stamcelonderzoek.

Ben jij scholier, student of docent en wil je een les, spreekbeurt of profielwerkstuk doen over stamceldonatie, lees dan meer over onze onderwijspakketten.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vindt u op onze cookie instellingen pagina.

OK