Matchis headerafbeelding Matchis headerafbeelding

Door haar gemengde afkomst is Astrids kans om leukemie te overleven klein

Voor de half Duitse, half Nigeriaanse Astrid is een stamceltransplantatie de enige hoop op genezing. Maar vanwege haar gemengde afkomst (Astrids vader stamt af van de etnische groep Igbo) is er in de wereldwijde stamceldonorbank geen match gevonden. Van alle geregistreerde donoren wereldwijd, is slechts 3% van gemengde afkomst. Astrids man Florian doet daarom een dringende oproep voor meer registraties. 

De schok komt vlak na de zomer van 2018. Astrid heeft een afspraak bij haar huisarts omdat ze veel pijn in haar keel heeft. Die vertrouwt het niet. “Astrid belde me vervolgens vanuit het ziekenhuis met het nieuws”, vertelt Florian. “Acute Myeloide Leukemie. Een agressieve vorm van bloedkanker. Totaal onverwachts. Ze hielden haar meteen daar om zo snel mogelijk met de chemokuren te kunnen beginnen.” 

Tekst gaat verder onder de foto's

Al snel spreken de artsen over de mogelijkheid van een stamceltransplantatie. Astrids zus wordt getest, maar die blijkt slechts voor 50% een match. Daarnaast wordt bekend dat het voor haar vanwege medische omstandigheden überhaupt niet mogelijk is om stamcellen te doneren. “Toen was Astrid aangewezen op de wereldwijde databank van stamceldonoren”, vertelt Florian. “We waren in eerste instantie hoopvol; 33 miljoen donoren, daar zal toch wel een match tussen zitten. Maar dat bleek niet zo te zijn.”  

Die ene match 
Astrids gemengde etniciteit maakt het enorm moeilijk om een volledige match te vinden. Florian: “Slechts 3 procent van alle geregistreerd donoren is van gemengde afkomst. Het percentage daarvan dat – net als Astrid - half Europees en half West-Afrikaans is, zal nog een stuk kleiner zijn. Dat was het moment dat we dachten: we moeten iets doen, we moeten in actie komen. Voor Astrid, maar ook voor alle andere patiënten die een gemengde afkomst hebben.” 

Florian vertelt dat een stamceltransplantatie voor Astrid uiteindelijk de enige kans is om te overleven. “We hebben samen twee zoontjes. Het idee dat Astrid hen niet verder zou kunnen zien opgroeien is ondraaglijk. Daarom blijven we vechten. Doen we er alles aan om zoveel mogelijk mensen met een mixed race op te roepen zich te registreren als stamceldonor. Dit kan iedereen overkomen. Het is belangrijk dat we dat aantal met elkaar omhoog krijgen. 

Tekst gaat verder onder de foto's

Niet de eerste keer 
Het is niet voor het eerst dat het gezin met tegenslag te maken krijgt. Florian: “Vijf jaar geleden ben ik door een ernstig auto-ongeluk in een rolstoel beland. De periode die volgde was niet makkelijk, maar we zijn er uiteindelijk wel sterker door geworden. Dat helpt ons nu wel. We zijn gewend om met tegenslagen om te gaan, om samen te vechten. Het is ongelooflijk zwaar, maar we proberen hoopvol te blijven en zoveel mogelijk leuke dingen te doen met onze jongens. 

We hopen dat ons verhaal eraan bijdraagt dat er meer donoren van gemengde afkomst in het wereldwijde stameldonorbestand komen te staan. Natuurlijk hoop ik ontzettend dat die ene match voor Astrid daar ook tussen zal zitten. Maar we weten dat er nog veel meer mensen in een vergelijkbare situatie zitten. Onze oproep is dan ook gericht op alle mensen met een gemende etniciteit: Meld je aan als stamceldonor, je kunt er écht iemands leven mee redden.” 

Lees hier meer over de situatie van Astrid. Of meld je direct aan:

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vindt u op onze cookie instellingen pagina.

OK