Matchis headerafbeelding Matchis headerafbeelding

Organisatie

Achter Stichting Matchis staat een team van geschoolde en enthousiaste medewerkers. Elke afdeling binnen de organsiatie speelt een belangrijke rol in het doel van Matchis: Voor elke patiënt die dat nodig heeft een passende donor vinden.

Donor Services

De afdeling Donor Services is verantwoordelijk voor de organisatie van stamceldonaties door de bij Matchis ingeschreven stamceldonoren. Wanneer jij als stamceldonor een mogelijke match bent voor een patiënt ergens ter wereld, neemt een medewerker van deze afdeling contact met je op. Medewerkers van de afdeling Donor Services doen de mondelinge voorlichting over het donatieproces en de beoordeling of jij als donor geschikt bent voor donatie. Donorartsen van deze afdeling voeren daarvoor medische keuring uit. Ook verzorgt Donor Services de (na)zorg rondom de stamceldonatie en maken ze de afspraken met de aanvragende transplantatiecentra.

Transplant Center Services

De afdeling Transplant Center Services is verantwoordelijk voor het vinden van geschikte onverwante stamceldonoren voor patiënten die onder behandeling zijn bij een van de Nederlandse transplantatiecentra. Hierbij draagt deze afdeling de zorg voor het gehele proces: vanaf de aanmelding van de patiënt bij Matchis en de start van de wereldwijde zoektocht naar een onverwante stamceldonor tot aan de levering van het stamcelproduct voor de uiteindelijke stamceltransplantatie. Deze afdeling werkt samen met de academische ziekenhuizen in Nederland, maar ook met alle collega-donorbanken wereldwijd om het behandelingtraject van de patiënt zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Donor Relations & Communication

De afdeling Donor Relations & Communication is verantwoordelijk voor de voorlichting over stamceldonatie en het werven, registreren en typeren van stamceldonoren in Nederland. Medewerkers van deze afdeling beheren de website en social media kanalen van Stichting Matchis. Ook beheren zij de uitgaven, staan zij de media te woord en organiseren ze deelnames aan symposia en evenementen. De afhandeling van de registraties, het beheer van het donorbestand en het beheer van het vrijwilligersbestand vallen onder de taken van Donor Relations & Communication. Een belangrijke activiteit is tevens de werving van fondsen die mede worden ingezet voor de voorlichting en de werving van nieuwe stamceldonoren.

Medewerkers aan het woord

Mariella werkt inmiddels bijna twee jaar bij Matchis op de afdeling Donor Relaties & Communicatie. 

Hoe ben je bij Matchis terecht gekomen? 
“Tijdens mijn zoektocht naar een administratieve functie kwam ik op Indeed de vacature van Matchis tegen. Op dat moment hadden we zelf recent bij een familielid te maken gehad met een stamceltransplantatie, waardoor de vacature en werkomgeving mij meteen aanspraken. Het leek mij een heel mooi doel om voor te werken, dus ik besloot een sollicitatiepoging te wagen.”

Hoe zou je jouw functie omschrijven aan je familie en vrienden?
“Op onze afdeling Relatie en Communicatie zorgen wij met elkaar voor alle correspondentie met nieuwe en bestaande donoren, we zorgen dat het gehele registratieproces zonder problemen verloopt, we coördineren onze vrijwilligers, werken aan fondsenwerving en maken nieuwsbrieven en uitingen voor social media en de website. Persoonlijk richt ik mij vooral op de communicatie met potentiële stamceldonoren en voer ik verschillende (administratieve) taken uit die betrekking hebben op het registratieproces en het beheer van de databank.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit? 
“'s Ochtends begin ik met het doornemen van de mailbox en beantwoord ik de meest uiteenlopende vragen van (potentiële) donoren. Dat kan van alles zijn: Vragen over het aanmeldproces, vragen over wijzigingen in bestaande registraties of vragen over gebruik van bepaalde medicatie of aandoeningen waardoor donoren twijfelen of ze zich als stamceldonor aan mogen melden. Soms bellen donoren op met een vraag en beantwoord ik de telefoon, maar meestal gaat het per mail of via sociale media. 

Tussendoor is er even tijd om een cappuccino te pakken en meteen met diverse collega's hun weekend, het weer of iets werkgerelateerds te bespreken bij de koffieautomaat. 
Na de lunch zoek ik contact met één van onze donorartsen om wat medische vraagstukken voor te leggen om dit vervolgens terug te koppelen aan de betreffende donoren. Bij de post liggen de registratiesetjes die door ons laboratorium zijn afgekeurd. Deze zal ik meteen even beoordelen en verwerken. 

Hierna kijk ik met mijn collega mee naar een interview met een patiënt voor onze website en op de valreep zorg ik nog voor een envelop met flyers in de postzak of een spreekbeurtpakket voor een geïnteresseerde basisschoolleerling. En door de week heen: een overleg, een vergadering, een forum of een cursus; de dagen zijn lekker afwisselend en de tijd gaat elke dag weer veel te snel!”

Wat vind je het meest uitdagende aan jouw werk bij Matchis?
“Aangezien ik uit een hele andere werkomgeving kom (ik heb lang in de reiswereld gewerkt) is het meest uitdagende, maar tegelijkertijd ook het meest leerzame aan mijn functie het vergroten van mijn medische kennis en de gehele procedure rondom stamceldonatie.”

Welk moment of welke gebeurtenis uit je werk voor Matchis is jou het meeste bijgebleven?
“Wat mij altijd bij zal blijven, is de oproep van PSV-perschef Thijs Slegers en alles wat dat teweeg heeft gebracht voor Matchis. Al die media-aandacht, de storm aan aanmeldingen en het saamhorigheidsgevoel binnen ons kleine team, het medeleven dat we voelden en tegelijkertijd de bergen werk die door ons verzet moesten worden in een kort tijdsbestek... Een heel verdrietige aanleiding, een overweldigend resultaat en een ontzettend indrukwekkende periode!”

Wat maakt jouw werk zo mooi? 
“Het is een fantastisch gevoel om een klein steentje bij te kunnen dragen aan het mooie doel waar Stichting Matchis voor staat: Ernstig zieke patiënten een mogelijkheid geven op een tweede kans op leven. Het saamhorigheidsgevoel binnen het team versterkt dit alleen nog maar; elk verhaal van een patiënt of donor maakt op zijn eigen manier veel indruk op ons. Het ene verhaal hoor je aan met een big smile en een heel dankbaar gevoel en een volgende bezorgt je tranen over je wangen of een brok in je keel…”

Anke werkt inmiddels zo'n 2,5 jaar bij Matchis binnen het team Transplant Center Services. 

Hoe ben je bij Matchis terecht gekomen?
“Ik wilde heel graag wat anders gaan doen, maar wist niet zo goed wat. Wel wist ik dat ik graag iets maatschappelijk relevants wilde gaan doen. Toen ik deze vacature van Matchis voorbij zag komen en dacht meteen: Ja dit is het! De link met immunologie sprak me aan en het leek me ontzettend mooi om zo concreet bezig te zijn met het potentieel redden van levens."

Hoe zou je jouw functie omschrijven aan je familie en vrienden?
"Ik leg meestal eerst uit dat we ons inzetten voor Nederlandse patiënten met een bloedziekte die alleen kans hebben om te genezen als ze stamcellen van een donor krijgen. Niet zomaar elke willekeurige donor past daar goed bij, dus je moet heel specifiek een match vinden. Als die match niet binnen de familie wordt gevonden, gaan wij in de wereldwijde database zoeken naar een geschikte donor.
Als de donor die het beste past gevonden is, vragen we daar bloedsamples van aan bij het donorcentrum waar de donor geregistreerd staat. Meestal doen we dat voor meerdere donoren. Wij doen vervolgens alle communicatie tussen het donorcentrum en het ziekenhuis en we zorgen ervoor dat alles goed geregeld wordt. Bijvoorbeeld dat er een donorkeuring wordt ingepland, dat er een datum voor de stamceldonatie wordt vastgelegd en dat de stamcellen per koerier naar het ziekenhuis van de patiënt worden gebracht."

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?
"Op een gemiddelde werkdag start ik vaak met een nieuwe search, dus een zoektocht naar een donor. Vanuit het ziekenhuis komt er dan een aanvraag binnen voor een patiënt met daarbij alle benodigde informatie en formulieren. Als eerste zet ik dan een run aan in de wereldwijde stamceldonor database. 

Ondertussen ga ik zelf kijken naar de weefseltypering (HLA) van de patiënt om een indruk te krijgen van hoe groot de kans is dat we überhaupt een match vinden, hoe zeldzaam is de combinatie. Wanneer de zoekresultaten dan terugkomen kun je beter inschatten of die inderdaad kloppen. Dan kijken we: hoeveel donoren zijn er die matchen? Kunnen we alle wensen van het ziekenhuis aanhouden of is er weinig keuze?

Bij de meeste ziekenhuizen geven wij aan welke donoren het beste passen en vragen we van drie of vier donoren bloedsamples aan zodat het ziekenhuis zelf ook nog een keer de weefseltypering kan uitvoeren. Soms kiezen wij daaruit de beste match, soms gaat het in overleg, en soms kiest het ziekenhuis zelf.  

De rest van mijn werkdag ven ik vooral heel veel aan het mailen. Je bent continu een tussenpersoon tussen verschillende partijen dus je moet veel regelen en staat veel in contact met verschillende mensen wat heel leuk is."

Wat vind je het meest uitdagende/leukste aan jouw functie?
"Heel veel dingen! Als ik moet kiezen dan denk ik toch het uitvoeren van de search, dus het zoeken naar een matchende donor. Zeker als het wat lastiger is, om dan toch te beoordelen welke donor voor de patiënt de beste kans op genezing biedt."

Welk moment of welke gebeurtenis uit je werk bij Matchis is jou het meeste bijgebleven?
"Dat was een casus waarbij een donor uit Zuid-Azië was gevraagd om te doneren. We zaten midden in de coronapandemie, maar de afname van het gevraagde stamcel ‘product’ bleek gelukkig wel mogelijk op dat moment. Ongeveer een half jaar later kon de stamceldonatie daadwerkelijk ingepland worden. 

Maar door de toen geldende coronamaatregelen mochten koeriers het land niet in... De stamcellen moesten daarom ingevroren als vracht vervoerd worden. Op het moment dat alles geregeld leek te zijn, bleek dat de stamcellen toch niet volgens de juiste procedures ingevroren konden worden. 

Uiteindelijk mochten koeriers bij bepaalde omstandigheden onder strenge voorwaarden toch het land in en werd besloten om de stamcellen alsnog vers naar Nederland te vervoeren. Dat was enorm spannend, want als de regels weer strenger zouden worden, zou de koerier mogelijk niet bij het ziekenhuis kunnen komen om de stamcellen op te halen. Als de koerier een positieve test zou krijgen tijdens de quarantaineperiode, dan zou hij het land niet op tijd uitkomen om de stamcellen te vervoeren. De opluchting bij iedereen was groot toen het product uiteindelijk in Nederland aan was gekomen!"

Wat maakt jouw werk zo mooi?
"Het mooiste vind ik dat het zo duidelijk is waar je mee bezig bent en voor wie je het doet. Dat je letterlijk kunt bijdragen aan het redden van levens. Daarnaast vind ik het heel bijzonder om te ervaren hoeveel je samen kunt bereiken. Soms lijkt het bijna onmogelijk en dan lukt het uiteindelijk toch. Dat geeft heel veel voldoening."
 

Erik werkt inmiddels vijf jaar bij Matchis op de afdeling Technology & Innovation. Daarnaast is hij sinds 2019 ook Security Officer binnen Matchis. 

Hoe ben je bij Matchis terecht gekomen?
“Toen ik op een gegeven moment van job wilde wisselen zag ik een functie voorbijkomen bij de WMDA (World Marrow Donor Association). Dit is een overkoepelende organisatie voor stamceldonorregisters wereldwijd. Deze vacature sprong er voor mij direct uit omdat ik in mijn persoonlijke omgeving te maken heb gehad met het onderwerp stamceldonatie.

Ik ben namelijk mijn broer verloren aan leukemie. Hij heeft stamcellen ontvangen van mijn andere broer, maar dat heeft hem niet kunnen genezen. Ik geloof niet in ‘het lot’ of iets dergelijks, maar bij het zien van deze vacature dacht ik wel: dit kan ik niet negeren. 

Uiteindelijk werd ik niet gekozen voor de functie, maar wees de WMDA mij op een vergelijkbare vacature aan de andere kant van de gang, namelijk bij Matchis. Daar heb ik toen op gesolliciteerd en sindsdien werk ik hier met veel plezier!”

Hoe zou je jouw functie omschrijven aan je familie en vrienden?
“Ik houd het meestal bij ‘iets met computers’, haha. Maar om wat meer details te geven: Ik houd me bezig met de automatisering binnen Matchis. Van gebruikersondersteuning tot het zelf ontwikkelen van programma's en zorgen dat alles goed blijft draaien. Daarnaast werk ik sinds een aantal jaren ook als Security Officer, waarbij ik de beveiliging van de data van donoren en patiënten coördineer. De verdeling tussen de twee functies is ongeveer 50/50.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?
“Dat verschilt heel erg per dag en is ook afhankelijk van welke rol ik uitvoer.Technology & Innovation is geen operationele, maar een ondersteunende afdeling. Dat zorgt ervoor dat je nooit van tevoren weet wat er die dag allemaal op je pad komt. Over het algemeen begin ik de dag met het openen van ons programma voor interne meldingen om te zien wat er speelt binnen de organisatie en wat er van mij wordt verwacht om gebruikers te ondersteunen. 

Verder heb ik vaak al een planning gemaakt van andere werkzaamheden die ik die dag wil uitvoeren. Dat kunnen allerlei taken uit mijn werkpakket zijn. Denk aan: ontwikkelingen van systemen, specifieke projecten, risicobehandeling, security operations, bewustwording programma’s. Soms heb ik heel veel dingen gepland op een dag, maar moet dat uiteindelijk schuiven voor gebruikersondersteuning. Dat maakt het lastig om een ‘gemiddelde’ werkdag te beschrijven. Geen dag is hetzelfde.”

Wat vind je het meest uitdagende aan jouw functie(s)?
“We hebben bij Matchis de uitdaging dat we een unieke organisatie zijn in Nederland waardoor er veel specifieke software nodig is. Aan mijn huidige werk vind ik de informatiebeveiliging en de groei daarin de leukste uitdaging. Er is veel ruimte om mijn eigen invulling te geven aan deze functie. Dat is het mooie aan het werk binnen een kleinere organisatie.”

Welk moment of welke gebeurtenis uit je werk voor Matchis is jou het meeste bijgebleven?
“Het behalen van het NEN-certificaat is voor mij echt een mijlpaal. Het was een stressvol traject, maar ik ben heel trots dat we dat bereikt hebben.  
Ook is de overgang naar de Cloud een groot project dat ik niet snel zal vergeten. Als je bedenkt waar we nu staan ten opzichte van vijf jaar geleden is er heel veel veranderd en is de kwaliteit ook echt omhoog gegaan. Zeker als we kijken naar de stabiliteit van de programma's. Het is mooi om zo duidelijk de groei te zien en ik ben er ook trots op hoe snel we dat voor elkaar hebben gekregen. 

Daarnaast zal de start van de coronapandemie me altijd bijblijven. Van volledig op kantoor werken naar plotseling allemaal thuiswerken. Dat zorgde natuurlijk wel voor een hoop uitdagingen, vooral op het gebied van ondersteuning van medewerkers. We hadden wel het voordeel dat we toen al over waren naar de cloud, dus gelukkig kon er al heel veel online.”

Wat maakt jouw werk zo mooi?
“Het leukste aan mijn werk is dat je echt ergens naartoe aan het bouwen bent. Matchis is een hele groeiende organisatie en dat geeft veel kansen om jezelf te verbreden en dingen op te pakken waar vraag naar is. Tegelijkertijd vind ik het fijn om ook een maatschappelijke bijdrage te leveren, dat is voor mij een belangrijke drijfveer. Je kunt echt iets betekenen voor ernstig zieke mensen.

Ik weet dat mijn broer het op prijs zou hebben gesteld dat ik mij hiervoor inzet. Ik kon hem zelf niet helpen met mijn stamcellen omdat ik was geen match was, maar op deze manier heb ik toch het gevoel dat ik iets voor hem kan doen. En voor andere mensen in een soortgelijke situatie. Dat vind ik een mooie gedachte.”
 

Patricia werkt sinds november 2022 bij Matchis op de afdeling Donor Services. 

Hoe ben je bij Matchis terecht gekomen? 
“Voor mijn tijd bij Matchis heb ik maar liefst 28 jaar met plezier op een valuta-wisselkantoor gewerkt. Toen de coronatijd aanbrak was er sprake van mogelijke sluiting van vestigingen bij het bedrijf. We kregen toen begeleiding van een coach en in het kader van een oefening moesten we een vacature zoeken die ons interessant leek. Toentertijd stond precies dezelfde vacature voor een donorbegeleider open bij Matchis. Ik heb daar toen mee gewerkt voor de oefening, maar verder niets meegedaan. Ik ben Matchis vanaf dat moment wel blijven volgen en twee jaar later kwam ik dezelfde functie opnieuw tegen. Ik dacht: Dat is wel heel toevallig, dus daar moet ik iets mee doen!”

Hoe zou je jouw functie omschrijven aan je familie en vrienden?
“Een groot deel van mijn functie bestaat uit de ontvangst van stamceldonoren op ons kantoor in Nijmegen en de begeleiding van de donoren door het Radboud ziekenhuis op de dag van de medische keuring en op de dag van de stamceldonatie. Daarnaast doe ik ook een hoop administratieve taken ter ondersteuning van de donorcoördinatoren. Denk daarbij aan de voorbereiding van de keuringspapieren, bestellingen van bloedbuisjes, etc. Tot slot doe ik ook de follow-up gesprekken met donoren die stamcellen gedoneerd hebben.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit? 
“In de ochtend beginnen we altijd met een (online) dagstart met onze hele afdeling. We bespreken dan wie wat die dag oppakt. Daarna begin ik alvast met het voorbereiden van de papieren voor de medische keuring van de volgende dag. 
Niet veel later komt de donor aan bij ons op kantoor en vang ik hem of haar op. Ik bied donoren altijd even iets te drinken aan en zet ze vervolgens aan de vragenlijst ter voorbereiding van de medische keuring. Als ze daarmee klaar zijn komt de donorarts langs voor het gesprek. 

Daarna loop ik met de donor naar het Radboud ziekenhuis. We lopen dan samen langs de inschrijfbalie, langs de aferese afdeling (waar de donatie ook plaats zal vinden), langs de cardiologie en radiologie voor het hartfilmpje en de longfoto. Ik leg onderweg alvast een beetje uit wat ze kunnen verwachten op de donatiedag en wat voor kleding ze bijvoorbeeld het beste kunnen aantrekken. Vaak maak je dan gezellig een praatje met de donor en leer je iemand een beetje kennen. 

In de loop van de ochtend loop ik ook altijd even langs bij de donor(en) die op dat moment aan het doneren zijn in het ziekenhuis om even te kijken hoe het gaat. Soms is dat te combineren met de begeleiding van de donor die er voor de keuring is. Meestal komen er op een dag twee donoren langs voor de medische keuring, dus doe ik dit in de ochtend en in de middag. 

Afhankelijk hoeveel tijd ik op een dag nog over heb, bel ik nog een aantal donoren voor de ‘follow-up’ gesprekken en werk ik nog wat administratieve taken weg.”

Wat vind je het meest uitdagende aan jouw functie? 
“De afwisseling en het persoonlijke contact met de donoren. Ik ben naast de ‘bureau’ werkzaamheden ook regelmatig van mijn plek af en ontmoet elke dag weer nieuwe mensen. Het is soms wel een uitdaging op dagen met veel keuringen, om ook de tijd te vinden voor de ondersteunende werkzaamheden.”

Welk moment of welke gebeurtenis uit je werk voor Matchis is jou het meeste bijgebleven?
“Laatst heb ik een donor begeleid wiens vader zelf stamcellen heeft ontvangen van een anonieme donor. Dat was voor deze jongen ook de reden om zich bij Matchis aan te melden als stamceldonor. Dat hij uiteindelijk zelf werd opgeroepen als match voor iemand was natuurlijk wel heel bijzonder. Gelukkig was de stamceltransplantatie bij zijn vader goed verlopen en ging het nu heel goed. De vader van deze donor is meegekomen op de dag van de stamceldonatie, dus dat was wel een heel ontroerend moment. Dat heeft veel indruk op mij gemaakt.”

Wat maakt jouw werk zo mooi? 
“Ik voel me echt een puzzelstukje in het belangrijke proces van stamceldonaties. We werken met zijn allen aan een belangrijk doel en ik vind het heel mooi om daar deel van uit te maken. Het is leuk dat je de donoren op verschillende momenten in het proces ziet. Dan heb ik iemand begeleid met de medische keuring en zie ik ze op de dag van de stamceldonatie opnieuw. Daarna spreek ik de donor ook weer tijdens een follow-up gesprek.

Ook vind ik het heel indrukwekkend om te zien hoe onbaatzuchtig stamceldonoren zijn. Ik ben natuurlijk maar een kleine schakel in het gehele proces, maar ik voel wel dat de persoonlijke aandacht heel belangrijk is voor donoren. Het menselijk maken van het proces en er zo goed mogelijk voor de donor zijn, daarin kan ik vanuit mijn functie echt iets betekenen.”
 

Cookies

De websites van Matchis maken gebruik van cookies om de functionaliteit te waarborgen en gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie vind je op onze cookie-pagina.