Matchis headerafbeelding Matchis headerafbeelding

Matchis in het nieuws: tekort aan niet-westerse donoren

Voor patiënten van niet-westerse afkomst die een stamceldonor nodig hebben, is het over het algemeen moeilijker om een match te vinden. Er is namelijk een tekort aan niet-westerse stamceldonoren. Recentelijk hebben verschillende patiënten een oproep gedeeld op sociale media met het dringende verzoek aan mensen van gemengde of niet-westerse afkomst om zich te registreren als stamceldonor. 

Zo ook de 42-jarige Eduard, die zelf van Chinees-Indonesische afkomst is. Bij FunX doet hij zijn verhaal en legt hij uit waarom het zo belangrijk is dat meer mensen zich registreren. Naast Eduard komt in dit artikel ook de  24-jarige Ruveyda aan het woord. Zij is van Turkse afkomst en onderging onlangs een stamceltransplantatie. De 29-jarige Nasibe vertelt de andere kant van het verhaal: naar aanleiding van een soortgelijke oproep op social media een aantal jaren geleden registreerde zij zich als stamceldonor.Een jaar na haar registratie werd Nasibe zelf opgeroepen als match en doneerde zij haar stamcellen. 

Lees het hele artikel op de site van FunX. 

Marlon zoekt Surinaamse donor

De 46-jarige Marlon deed al bijna een jaar geleden een dringende oproep op social media om mensen van Surinaamse afkomst aan te sporen zich aan te melden als stamceldonor. Er zijn verschillende acties georganiseerd en Marlon werkte ook mee aan een campagne met Roué Verveer, gericht op de Surinaamse gemeenschap. Helaas is er tot op heden nog geen match voor Marlon gevonden, terwijl de tijd begint te dringen. Dat vertelt hij in een interview met NRC. 

Lees het hele artikel op de site van NRC.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vindt u op onze cookie instellingen pagina.

OK