Matchis headerafbeelding Matchis headerafbeelding

Stamceldonoren kunnen voortaan thuis voorbereiden op donatie

Stamceldonoren hoeven in de voorbereiding van het afnemen van stamcellen minder vaak naar het ziekenhuis af te reizen. Dankzij een samenwerking tussen het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), de Stichting Matchis en Amgen kunnen ze namelijk thuis of op kantoor een middel toegediend krijgen dat ervoor zorgt dat stamcellen in de bloedbaan terechtkomen. Dit zorgt voor meer flexibiliteit in het plannen van de afname van de cellen en het vervolgens toedienen van de gezonde stamcellen aan patiënten in een transplantatiecentrum. 
 
Een patiënt met leukemie of een andere ernstige bloedziekte kan genezen dankzij de stamcellen van een donor. De kans op een geschikte donor binnen de familie van de patiënt, is slechts 30%. Als er geen familiedonor is, zoekt Matchis een niet-verwante donor waarvan de weefsel- of HLA typering overeenkomt met die van de patiënt. Een stamceltransplantatie heeft alleen kans van slagen wanneer de weefseltypering van donor en patiënt zoveel mogelijk overeenkomen.
 
Stamceldonoren die ingeschreven staan bij stamceldonorbank Matchis komen uit heel Nederland. Als een donor na het vinden van een match toestemming heeft gegeven en is goedgekeurd, gebruikt hij of zij gedurende een aantal dagen een witte bloedcel groeifactor (granulocyte colony stimulating factor = G-CSF) om stamcellen in de bloedbaan te brengen. De stamcellen worden na vier dagen in het LUMC afgenomen en vervolgens in een van de transplantatiecentra toegediend aan de patiënt.
 
Door de eerste stap onder toezicht in de thuisomgeving van de donor uit te voeren, kan de rest van het proces flexibeler gepland worden. Daarbij hoeven donoren maar één keer naar Leiden af te reizen, in plaats van twee keer. Matchis verwacht dat dit het aantal donoren dat daadwerkelijk overgaat tot doneren, met 10 tot 20% zal stijgen. Dit omdat het een drempel wegneemt in het proces en omdat er nu op meer dagen van de week stamcellen kunnen worden afgenomen.
 
Een speciaal getrainde verpleegkundige van ApotheekZorg komt op een afgesproken tijd en locatie naar de donor toe en dient daar de G-CSF toe. Amgen is leverancier van de gebruikte G-CSF. 
 
Stamceldonatie
Stichting Matchis zorgt ervoor dat patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen die een stamceltransplantatie moeten ondergaan, zo snel mogelijk de best passende donor krijgen. Transplantatie is voor patiënten noodzakelijk om te kunnen overleven. Als er geen geschikte donor gevonden wordt, is de kans groot dat ze overlijden.
 
  

Thuis voorbereiden op stamceldonatie

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vindt u op onze cookie instellingen pagina.

OK