Over ons

Over ons

Stichting Matchis zorgt ervoor dat patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen die een stamceltransplantatie moeten ondergaan zo snel mogelijk de best passende donor krijgen.

Deze transplantatie is voor patiënten noodzakelijk om te kunnen overleven. Als er geen geschikte donor gevonden wordt, is de kans groot dat ze overlijden.

Zoeken naar een passende stamceldonor

Voor een geslaagde stamceltransplantatie is het essentieel dat de stamcellen van de donor en de ontvanger voldoende op elkaar lijken. Daarvoor wordt eerst in de familie gezocht. Als binnen de familie geen geschikte stamceldonor gevonden kan worden (en dat is voor 70% van de patiënten het geval), gaat Matchis wereldwijd op zoek naar een geschikte onverwante donor – iemand die bereid is om stamcellen te geven voor een voor hem onbekende patient.

Donorwerving

Het is dus voor deze patiënten van levensbelang dat er een bestand is met zoveel mogelijk potentiele donoren om de kans te vergroten dat er een geschikte match gevonden kan worden. Matchis werft stamceldonoren in Nederland. Als iemand van de stamceldonoren mogelijk past bij een patiënt ergens ter wereld, dan neemt Matchis de aanvraag in behandeling en ziet erop toe dat de belangen van de donor zo goed mogelijk worden behartigd.

Wereldwijde samenwerking

Matchis werkt sinds 1988 wereldwijd samen om ervoor te zorgen dat er stamcellen beschikbaar zijn voor patiënten met ziektes zoals leukemie. Het werd namelijk al vroeg duidelijk dat internationale samenwerking de kansen op het vinden van een donor voor een patiënt aanzienlijk vergroot.

Oprichter

Stichting Matchis werd opgericht door prof. dr. J.J. van Rood. Van Rood was immunoloog in Leiden.

    Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen van deze website. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

    OK