Matchis headerafbeelding Matchis headerafbeelding

Noortje (23) doneerde haar stamcellen: ‘Ik deel graag mijn ervaring om anderen enthousiast te maken over stamceldonatie’

De 23-jarige Noortje doneerde haar stamcellen voor iemand die zij niet kent. In haar omgeving merkt Noortje dat er nog veel onbekend is over stamceldonatie. Daarom deelt ze graag haar eigen ervaring.

Via haar medische opleiding raakt Noortje zo'n drie jaar geleden bekend met Matchis en het onderwerp stamceldonatie. Over haar aanmelding als stamceldonor hoeft ze niet lang na te denken. "Ik heb op een oncologische verpleegafdeling gewerkt en daar maak je het ziek zijn van patiënten van dichtbij mee”, vertelt Noortje. “Voor een patiënt en zijn of haar familie staat de wereld even stil, wetende dat het een zware strijd zal worden. Ik kon me goed inbeelden hoe belangrijk het voor patiënten is dat mensen zich registreren als stamceldonor.”

Emotioneel

Enkele maanden geleden was daar ineens een bericht van Matchis. “Ik schrok heel erg toen ik hoorde dat ik een mogelijke match was”, geeft Noortje toe. “Maar tegelijkertijd was ik ook enthousiast. Via intensief telefonisch contact met Matchis kreeg ik alle uitleg en antwoorden die ik nodig had. Het voelde op dat moment nog vrij ver weg, er waren ten slotte meerdere mensen een 'mogelijke match'. Toen ik daadwerkelijk de beste match bleek te zijn werd ik toch een beetje emotioneel. Ik vond het heel bijzonder en spannend. De vraag of ik door wilde gaan met het traject beantwoorde ik volmondig met 'ja!'” 

"Ondanks dat ik al regelmatig bloed en plasma heb gedoneerd, was ik toch best zenuwachtig"

Noortje

De voorkeur gaat uit naar een donatie via het bloed. Dat is voor de patiënt voor wie Noortje gaat doneren het beste. Noortje: “Bij stamceldonatie via het bloed is het belangrijk dat de stamcellen zich in de dagen voorafgaand aan de donatie vanuit het beenmerg naar de bloedbaan verplaatsen. Dit wordt gedaan door het toedienen van een groeifactor middels een klein spuitje. Aangezien ik voldoende ervaring heb in het zetten van injecties heb ik ervoor gekozen de spuitjes bij mezelf te zetten. De groeifactor geeft wel wat bijwerkingen zoals botpijn. Bij mij was dit met lichte pijnstilling gelukkig goed vol te houden.” 

De donatiedag

En dan breekt de daadwerkelijke donatiedag aan. Noortje krijgt in beide armen een naald en via een speciaal centrifugeapparaat (aferese) worden de stamcellen uit haar bloed gefilterd. “Ondanks dat ik al regelmatig bloed en plasma heb gedoneerd, was ik toch best zenuwachtig. Mede door de goede begeleiding en uitleg op de aferese afdeling vond ik de daadwerkelijk donatie reuze meevallen. Al veel sneller dan ik had verwacht waren er voldoende stamcellen verzameld. Het zat er alweer op! Vanaf dat moment namen de bijwerkingen van de groeifactor gelukkig ook al heel snel af. Ik heb een dag vrij genomen om te herstellen en ben daarna weer aan het werk gegaan.”

Noortje tijdens haar donatie Noortje tijdens haar donatie

Noortje krijgt veel mooie reacties vanuit haar omgeving. “Iedereen was super trots en enthousiast dat ik dit traject met beide handen aangreep”, vertelt ze. “Toch merkte ik ook dat er nog veel onbekend is over dit traject. Er stonden maar weinig mensen in mijn omgeving geregistreerd als stamceldonor en de mensen die er wel eens van gehoord hadden wisten eigenlijk amper wat het inhield. Door mijn eigen ervaring te delen hoop ik meer mensen enthousiast te krijgen om zich aan te melden als donor.” 

Groot gebaar

Het donatietraject is volledig anoniem. Als donor krijg je alleen het geslacht en een leeftijdsindicatie van de patiënt te horen. Noortje: “Daardoor kun je toch een beetje een beeld creëren van de patiënt. Het gehele, toch vrij intensieve, traject doorlopen voor iemand die je niet kent lijkt misschien vreemd, maar ik dacht vooral aan het feit dat ik de patiënt, die op datzelfde moment waarschijnlijk door een van de zwaarste periodes in zijn leven gaat, een kans op een nieuw begin kon geven. Deze gedachte was voor mij meer dan voldoende om me hier volledig voor in te zetten. Als ik nu terugkijk op het hele traject vond ik het heel erg meevallen. De persoonlijke begeleiding vanuit Matchis was heel prettig en ik ben dankbaar dat ik dit voor iemand heb kunnen doen. Voor mij een 'kleine' moeite, voor iemand anders een heel groot gebaar!”

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vindt u op onze cookie instellingen pagina.

OK